Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 'Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm' projesine Danıştay Bilirkişi heyetinden şok karar çıktı. Av. Ahmet Gürel bilirkişilerin, projenin 'Şehircilik ilkelerine ve planlama esasına uygun olmadığı' yönünde karar aldığını söyledi.

RAPOR DANIŞTAY'A SUNULDU

Gürel tarafından Cumhurbaşkanlığı'nın Cumhuriyet Meydanı ile ilgili aldığı 'Kentsel Dönüşüm Alanı' kararına açılan davada, bilirkişi heyeti, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin gündeme getirdiği proje için, raporunu tamamlayarak Danıştay 6. Daire Başkanlığı'na sundu.

İŞTE BİLİRKİŞİNİN RAPORU

Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Çiğdem Varol Özden, ODTÜ'den Prof. Dr. Emine Yetişkul Şenbil ile Prof.Dr. Osman Balaban'dan oluşan bilirkişi heyeti, 'Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm' projesi için aldığı kararda "Dava konusu Kentsel Dönüşüm projesinde çoğu şahıs mülkiyetinde olan işhanlarının, ticari iş yerlerinin ve birçok bağımsız yapı bölümünün yer aldığı, dolayısıyla kentte yaşayanlar dahil doğrudan ya da dolaylı büyük bir nüfusun bu projeden etkileneceği ancak tüm bunlara rağmen Kentsel Dönüşüm kararının yeterli düzeyde toplumsal katılım ve bilgilendirme olmadan alındığı, Kentsel Dönüşüm sınırının kent meydanı tasarımının gerektirdiği ölçüde bütüncül olmayan bir şekilde belirlendiği, farklı alt bölgeler (Cumhuriyet Meydanı, Site Cami ve çevresi gibi) birleştirilerek parçalı olarak çizildiği, bazı adaların sınır içine alınırken bazılarının çok da anlaşılmayan nedenlerden sınır dışında bırakıldığı, dolayısıyla Kentsel Dönüşüm için bütüncül ve anlamlı bir sınır tespiti yapılmadığı, yasadaki büyüklüğü karşılama amacına öncelik veren çizgisel bir sınır tanımlaması ile yetinildiği, sonuç olarak dava konusu işlemin kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır" hükmüne vardı.

AHMET GÜREL SMG'YE AÇIKLADI

Davayı açan Av. Ahmet Gürel ise Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada söz konusu proje ile ilgili daha önce Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı aldığı, ancak Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı üzerine, Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararını bozduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"Yürütmeyi durdurma kararını bozan mahkeme, tatmin edici yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasına, öğretim üyelerinden oluşan bir heyetle mahallinde keşif yapılması kararı almıştı. Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı'nın öğretim üyelerinden oluşturduğu bilirkişi heyeti Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm alanı projesini inceledi. Ve bunun sonucunda bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor geldi. Bu raporda ise, yapılacak projede kamu yararı olmadığı görüşüne varıldı. Şimdi davacı taraf olarak Danıştay'ın bu projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı almasını bekliyoruz" dedi.

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN