Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943'te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem, Taşova'dan Ilgaz'a kadar uzanan yerleşim yerlerinde hissedildi. Bölgedeki binaların yüzde 75'inin yıkıldığı depremde yaklaşık 2 bin 300 kişi hayatını kaybetti, 5 bin kişi de yaralandı.

7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE YIKICI DEPREM

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde 26 Kasım 1943 Cuma günü saat 22.20'de (UTC) M=7.2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiş, 1400'ü Samsun’da olmak üzere 2 bin 300'e yakın insan hayatını kaybetmiş, 5 bin kişi yaralanmış ve çok sayıda insan evsiz kalmıştı.

YERLEŞİM ALANLARI HARABEYE DÖNMÜŞTÜ

26 Kasım 1943 günü Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun orta kesiminde, Ladik ile Tosya arasında 7.2 büyüklüğünde çok yıkıcı bir deprem olmuştur. Deprem, D-B doğrultusunda, batıda Erbaa'dan doğuda Ilgaz'a kadar uzanan 300 km uzunlukta ve 20 km genişlikte bir zon içerinde yer alan tüm yerleşim alanları harabe haline getirmiştir. Deprem, geniş bir alanı etkilemiş, doğuda Taşova’dan, batıda Ilgaz’a kadar uzanan kasaba ve köylerde hissedilmiştir.

BİNALARIN YÜZDE 75'İ YIKILDI

Büyük kayıpların olduğu bu depremde, binaların yüzde 75’i yıkılmış, kamu binaları ve tarihi binaları tamamen yıkmış ve karayolları, tren yolları ve telgraf hatlarında onarılamayacak hasar meydana gelmiştir. Deprem sonrası yangınlar çıkmış ve ilave hasar meydana gelmiş, 2300’e yakın insan yaşamını yitirmiş 5.000 kişi yaralanmıştır. Deprem, 265 km uzunluğunda yüzey kırığı meydana getirmiştir. Kırıklar, sağ yönlü doğrultu atımlı karakterde gelişmiş ve kuzey tarafları düşmüştür. Deprem dış-merkezinde en büyük şiddet MSK=XI olarak belirlenmiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.