Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte vatandaşların kış çaylarına ilgisi artarken, ıhlamur da aktarlardaki yerini aldı. Geçen yıl ortalama 2 bin TL, çiçekli ıhlamurun ise 2 bin 500 TL seviyesinde satıldığı belirtilirken, bu yıl ürün bolluğu nedeniyle fiyatlarda düşüş yaşandı.

Samsun’da ıhlamurda bolluk bereketi! Fiyatlar düştü

IHLAMURDA BU YIL BOLLUK YAŞANIYOR

Samsun’da aktar esnafı Recai Doğanay, havaların soğumasıyla birlikte kış ürünlerine talebin başladığını belirtti.

Doğanay, “Samsun’a kış biraz erken geldi. Kışlık ürünlere rağbet yavaş yavaş başlıyor. Gribal enfeksiyon, boğaz enfeksiyonları, nezle, faranjit gibi durumlar görülmeye başladı. Böyle olunca kış çaylarına ve özellikle ıhlamura rağbet var. Ihlamur bu sene oldukça bol. Geçtiğimiz yıllara göre bir hayli fazla ıhlamur var” dedi.

Samsun’da ıhlamurda bolluk bereketi! Fiyatlar düştü

KİLOSU BİN 500 TL’YE GERİLEDİ

Ihlamurun uzun yıllardır yüksek fiyatlardan satılmasının nedenlerinden birinin ürünün yeterince toplanmaması olduğunu ifade eden Doğanay, bu yıl üreticilerin daha fazla ıhlamur topladığını söyledi.

Doğanay, “Toplaması da zahmetli bir iş. Bu sene ıhlamur oldukça fazla ve hemen hemen ürünü olan herkes topladı. İlk defa bu yıl ıhlamurun kilosu geçen yılın fiyatının altında. Geçen yıl ortalama 2 bin TL civarındaydı, çiçeği daha bol olanlar ise 2 bin 500 TL’den satılıyordu. Bu sene ise kilosunu bin 500 TL’den satıyoruz” diye konuştu.

Samsun yolunda can pazarı! 2 kişi hayatını kaybetti
Samsun yolunda can pazarı! 2 kişi hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Samsun’da ıhlamurda bolluk bereketi! Fiyatlar düştü

KIŞ ÇAYLARINDA IHLAMUR TERCİH EDİLİYOR

Ihlamurun farklı kış çayı ürünleriyle birlikte de tüketildiğini belirten Doğanay, ada çayı, zencefil, tarçın, karanfil, kuşburnu ve keçiboynuzu gibi ürünlerin ıhlamurla birlikte kullanılabildiğini söyledi.

Doğanay, “Ada çayı, zencefil, tarçın, karanfil, kuşburnu ve keçiboynuzu gibi ürünlerle birlikte kullanılıyor. Bunlar ıhlamurla beraber veya ıhlamur kaynadıktan sonra içerisine atılıyor. Limon ve balla tatlandırarak tüketenler de var” ifadelerini kullandı.

Samsun’da ıhlamurda bolluk bereketi! Fiyatlar düştü

IHLAMUR NASIL HAZIRLANIR?

Ihlamurun uzun süre kaynatılmaması gerektiğini belirten Doğanay, hazırlanışına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Eskiler ıhlamuru sobaların üzerine koyup kaynatırlarmış. Makbul olan o mudur, bilemiyorum. Biz şöyle tarif ediyoruz: Önce suyu güzelce kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ıhlamuru içerisine atıyoruz ve altını kapatıyoruz. Yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra tüketilmesini uygun buluyoruz. Ihlamurun aynı gün içerisinde hazırlanıp içilmesi daha iyi olur. Taze olan daha makbuldür diye biliyoruz.”

Samsun’da ıhlamurda bolluk bereketi! Fiyatlar düştü

Samsun’da ıhlamurda bolluk bereketi! Fiyatlar düştü

Samsun'un o ilçesinde beklenen proje için ilk kazma vuruldu!

Samsun sahillerine vuran gizemli maddenin sırrı çözüldü

DAHA FAZLA SAMSUN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: İHA