Samsun'da zor şartlar altında çalıştıklarını dile getiren hurdacılar, sık sık gerçekleştirilen denetimler nedeniyle zor durumda kaldıklarını ve işlerinini azaldığını öne sürerek yetkililerden yardım istedi.

BU DURUM SONLANSIN 

Kanunen yapılması gereken tüm işlemleri tamamladıklarını belirten Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Bahadır Şenel, "Esnafımın tamamı pırıl pırıldır. Biz, denetime gelen personel arkadaşlarla birlikte esnafımızın ruhsatlarını kontrol ediyoruz. Yanımdaki arkadaşımın 6 kez ruhsatı kontrol edildi. Haftada en az 2 defa bize denetleme geliyor. Biz artık bu durumun sonlanmasını istiyoruz. Bir esnafa 5 senelik lisans veriliyorsa, bu esnaf 5 senede bir denetlenir. Bize kayıt altına alınmamızın istedikleri süreçte çok ceza yazıldı. Artık yekililerden sesimizi duymalarını istiyoruz" dedi. 

ZOR DURUMDA KALDIK

Kayıt altına alındıkları süreçte ve sonrasında sorunlar yaşadıklarını dile getiren eski Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak ise şunları söyledi:

"Bundan 6 ay önce valiliğin bize göndermiş olduğu tebligatla Tekkeköy Hurdacılar Sitesi esnafının lisans almaları, ruhsat almayanların ruhsat almaları, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefi olması gerektiği söylendi. Biz de bu anlamda işlemlerimiz yapmaya başladık. Bu işlemlerin yapılabilmesi için 1 aylık sürenin yetersiz olduğunu ve 6 aya uzatılması gerektiğini söyledik. Ama bu süreçte lisansı olmayan arkadaşlarımızın dükkanları mühürlendi. Mühürlü dükkanlarımıza lisans alamaz olduk. Dükkanlarımız kapalı kaldı ve ticaret yapamadık. Bu zorlu şartlar içerisinde 100 bin liralık bir maliyetle lisansımızı aldık. Mevcut sitemizde 70 esnafımız var. Yüzde 99 oranında esnafımız lisans işlemleri, işyeri ruhsatlarını ve mali kayıtlarını yaptırdılar. Yasal bir sıkıntımız kalmadı. Bu süreçte sitemize denetimler başladı. Ancak bu kontrollerin ardı arkası kesilmedi. Yapılan kontroller 1 hafta sonra tekrar yapıldı. Haftada 2 kez denetimler yapılmaya başlandı ve bunu senkronize bir şekilde yapmaya başladılar. Her denetimlerde de aynı belgeleri soruyorlar. Müşterilerimiz kaçıyor. Bu sebeple işlerimiz azalmaya başladı. Böyle bir mevzuat Türkiye'nin hiçbir yerinde yok."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.