Samsun Büyükşehir Belediyesi Havza İtfaiye Bölge Grup Amirliği, yaklaşan hububat hasadı öncesinde tarla, arazi ve anız yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Havza İtfaiye Bölge Grup Amiri Murat Yılmaz, bölgede hasat döneminin kısa süre içinde başlayacağını belirterek, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların yangın riskini önemli ölçüde yükselttiğine dikkat çekti.

GEÇEN YIL YAKLAŞIK 400 YANGINA MÜDAHALE EDİLDİ

Geçtiğimiz yıl bölgede yaklaşık 400 anız, ot, arazi ve tarla yangınına müdahale ettiklerini ifade eden Yılmaz, bu tür olayların büyük bölümünün alınacak basit tedbirlerle önlenebileceğini söyledi. Anız yakılmasının tarla yangınlarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, çiftçilere bu uygulamadan kesinlikle kaçınmaları çağrısında bulundu.

TARIM MAKİNELERİNDE YANGIN TÜPÜ BULUNDURUN

Yangın riskini azaltmak için hasat sırasında bazı kurallara uyulması gerektiğini belirten Yılmaz, özellikle öğle saatlerinde sıcaklığın en yüksek seviyeye ulaştığı zaman diliminde tarım makinelerinin mümkün olduğunca az çalıştırılması gerektiğini söyledi. Çalışan tüm tarım araçlarında yangın söndürme tüpü bulundurulmasının ve makinelerin düzenli bakımının yapılmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, hasat yapılan alanların yakınında su dolu tankerlerin hazır bekletilmesinin de olası yangınlara erken müdahale imkânı sağlayacağını kaydetti. Ayrıca sigara izmaritleri ile cam şişelerin gelişigüzel doğaya atılmaması gerektiğini belirten Yılmaz, bu tür ihmallerin ciddi yangınlara yol açabileceğini dile getirdi.

ANIZ YAKMAK TOPRAĞA DA ZARAR VERİYOR

Anız yakmanın yalnızca yangın riskini artırmadığını, aynı zamanda toprağın verimliliğini de olumsuz etkilediğini ifade eden Yılmaz, bu uygulamanın topraktaki faydalı canlıları yok ettiğini ve alevlerin zaman zaman ormanlık alanlara sıçrayarak daha büyük felaketlere neden olabildiğini söyledi.

YANGINDA İLK MÜDAHALE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Yangın çıkması halinde çiftçilerin vakit kaybetmeden tarlanın çevresini sürerek boş bir toprak şeridi oluşturmasının yangının yayılmasını engelleyebileceğini belirten Yılmaz, bu emniyet şeridinin hem alevlerin ilerlemesini durduracağını hem de itfaiye ekiplerine müdahale için zaman kazandıracağını ifade etti.

Vatandaşlara 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gecikmeden aramaları çağrısında bulunan Yılmaz, ihbar sırasında ilçe, mahalle ve konum bilgilerinin eksiksiz paylaşılmasının ekiplerin olay yerine daha kısa sürede ulaşmasını sağlayacağını söyledi.

Samsun'da uzmandan kritik uyarı! Sigara kanser riskini artırıyor

Samsun'da feci kaza! Otomobil şarampole devrildi: 3 yaralı
Samsun'da feci kaza! Otomobil şarampole devrildi: 3 yaralı
İçeriği Görüntüle

Canik'te Başkan İbrahim Sandıkçı talepleri yerinde dinledi

DAHA FAZLA SAMSUN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: AA