Panele konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nilüfer Erdem (Yunanistan’ın Megali İdea Hayali), Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çağla Tağbat (Milli Mücadele Döneminde Anadolu Rumları Ve Siyasi Faaliyetleri), Marmara Üniversitesi’nden Dr. Neval Konuk Halaçoğlu (Yunanistan’da Osmanlı Kurumsal Yapılarının Kimliğini Gizleme Travması ve Politikası) katıldı. Paneli Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mücize Ünlü yönetti.

43 BELGE İLE ANLATILDI

Ayrıca düzenlenen sergide Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri tarafından, Osmanlı topraklarında milliyetçi isyanların artmasında birçok milletin Osmanlı devletine karşı isyana girişmesi, 43 belge ile anlatıldı.

AW584202_01.jpg

PEK ÇOK ÇALIŞMA YAPILACAK

Federasyon başkanı Salih Meriç konuşmasında, “Yunanistan Kültür Bakanlığı 2022 yılında onların tabiri ile ‘Küçük Asya Felaketi’ olarak adlandırılan 'Türk Kurtuluş Savaşı’nın işlenmesi için 70 projeye 1 milyon 800 bin euro+KDV (yaklaşık 30 milyon Türk Lirası) kaynak ayırdı. Bu çalışmalarda çocuk, gençlik, akademik çalışmalar, sanatsal faaliyetler gibi pek çok çalışma yapılacak” dedi.

AW584202_03.jpg

ÇALIŞMALAR ARTMALI

Yunanistan’ın bu çalışmalara ayırdığı bütçenin hatırı sayılır olduğunu belirten Meriç, Yunanistan’daki STK’ların çok başarılı işler ortaya koyduğunu, Yunan tezlerini dünyaya kabul ettirme noktasındaki ilerleyişini kesmek için Türk STK’larının da Avrupa başkentleri başta olmak üzere akademik ve sanatsal çalışmaları arttırması gerektiğini belirtti.

Ayrıca sözde Pontus iddialarına daha etkili cevap verebilmek için Milli Mücadele’nin başlangıç kenti olan Samsun’daki Samsun ve Ondokuz Mayıs Üniversitelerinden birinde enstitünün kurulmasının elzem olduğunu kaydeden Meriç, kurulacak bu enstitü ile Yunanca bilen uzman akademisyenlerin istihdam edilmesi, çıkan yayınların takibi ve birçok dilde yeni yayınların çıkarılması gerektiğini vurguladı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.