Samsun Üniversitesi’nde “Doğu Türkistan: Unutulan Acı, Dinmeyen Umut” başlığıyla düzenlenen konferansta, Çin’in Doğu Türkistan’daki uygulamaları ve bölgedeki insan hakları ihlalleri gündeme getirildi.

Konferans, Samsun Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile İdealist Gençler Topluluğu öncülüğünde; Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Topluluğu, Hukuk Topluluğu, Coğrafya ve Ekoloji Topluluğu, Kent ve Çevre Topluluğu, Sağlık Yönetimi Topluluğu ile diğer öğrenci topluluklarının katkılarıyla düzenlendi.

A A 20260429 41243173 41243171 S A M S U N D A D O G U T U R K I S T A N K O N U L U K O N F E R A N S D U Z E N L E N D I 1200X800

TARİHİ VE STRATEJİK ÖNEM VURGUSU

Canik Kampüsü’nde gerçekleştirilen programda konuşan Prof. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz, Doğu Türkistan’ın Türk tarihi açısından önemli bir coğrafya olduğunu belirterek, “Doğu Türkistan, Türklerin tarih sahnesine çıktığı ve köklü medeniyetler kurduğu önemli bir coğrafyadır.” dedi.

Yılmaz, bölgenin tarihsel süreçte taşıdığı stratejik ve kültürel değere dikkat çekerek, “Tarih boyunca bu coğrafyada kurulan devletler ve yaşanan gelişmeler, Doğu Türkistan'ın stratejik ve kültürel değerini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

A A 20260429 41243173 41243170 S A M S U N D A D O G U T U R K I S T A N K O N U L U K O N F E R A N S D U Z E N L E N D I 1200X800

İNSAN HAKLARI İHLALLERİ GÜNDEME GELDİ

Uygur Türkü Abdullah Kaşgarlı ise bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, “Bugün Doğu Türkistan'da insanlar kimlikleri, inançları ve kültürleri nedeniyle sistematik bir baskı ve asimilasyon süreciyle karşı karşıya kalıyor.” ifadesini kullandı.

İletişim ve özgürlük alanlarının kısıtlandığını belirten Kaşgarlı, “İnsanlar yıllarca aileleriyle iletişim kuramıyor, temel haklarını kullanamıyor. Bu durum yalnızca bireyleri değil, bir toplumun geleceğini de tehdit ediyor.” dedi.

A A 20260429 41243173 41243172 S A M S U N D A D O G U T U R K I S T A N K O N U L U K O N F E R A N S D U Z E N L E N D I 1200X800

“DUYURULMASINI İSTİYORUZ”

Asimilasyon sürecinin özellikle gençler üzerindeki etkisine değinen Kaşgarlı, “Eğer bugün sahip çıkmazsak, yarın konuşabileceğimiz bir Doğu Türkistan kalmayabilir. Biz kimseye savaş çağrısı yapmıyoruz. Tek istediğimiz şey, yaşananların bilinmesi ve duyurulmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Samsun dahil 9 teknokentten güç birliği!
Samsun dahil 9 teknokentten güç birliği!
İçeriği Görüntüle

Konferansta Doğu Türkistan’daki gelişmeler tarihsel, sosyal ve insani boyutlarıyla ele alındı.

Meteoroloji'den Samsun’a çifte uyarı!

Samsun’da bahis operasyonu! Kritik detay IBAN

DAHA FAZLA SAMSUN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: AA