Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, Samsun'un deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, üzücü sonuçların yaşanmaması için yapıların geç kalınmadan denetlenmesi gerektiğini belirtti.

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Samsun'un her an depremle karşı karşıya kalabileceğini belirten Şener, "Depremler ülkemizin bir gerçeği ve depreme karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız. Samsun da Ladik ve Vezirköprü ilçelerimiz 1. derece deprem riski taşıyor. Diğer ilçeler ise 2. ve 3. deprem riski taşıyor. Her an Samsun'da bir depremle karşı karşıya gelebiliriz. Malesef şunu söylemek durumundayım 2000 yılından önceki yapılar deprem riski altında ve bu yapıların çoğu ne yazik ki imar barışı, imar affı adı altında yasallaştırıldı. Mimar ve mühendis beyanı olmadan mal sahiplerinin beyanı asıl alındı ve bu durum bir çok kez yenilendi" dedi.

DEPREM DEĞİL, İHMAL ÖLDÜRÜR

İmar affı ile mühendislik ve mimarlık mesleklerinin hiçe sayıldığını belirtten Şener, "Şu anda bir çok yapı tehlike altında ve bizler bunun farkında olmuyoruz. Bu durumu bize farkettiren ne yazık ki deprem oluyor. Can kayıpları, mal kayıpları, ruhsal sağlığı bozukları ve daha niceleri bize depremden miras kalıyor. Geçmişten gelen kaçak yapılar ve usulüne uygun yapılmayan yapılar, şu anda deprem karşısında büyük olasılıkla yıkılma riski olan yapılardır. Bu durum malesef potansiyel can kaybına neden olan yapılar. Depremin öldürmediğini hepimiz biliyoruz öldüren tek şey ihmallerdir. Depremin neden olduğu yıkımlar can kaybını artıran şeydir" ifadelerini kullandı.

SAMSUN İÇİN UMUT VAR

Depreme hazırlık olmak için hala geç kalınmadığını belirten Şener, "Geçmişten günümüze kadar gelen çok riskli ve ciddi bir yapı stoğumuz var. Deprem anında ciddi ve üzücü sonuçların olacağını tahmin ediyorum. Samsun için hala bir umut var. İnşaat mühendisleri odasının da her zaman belirttiği gibi, kentlerimiz için 'Deprem Master Planı' hazırlaması gerekiyor. İmar affı ile yasallaştırılan yapılar olsa bile bu yapıların mutlaka depreme dayanıklılığı tespit edilmesi gerekiyor. Bu sayede depreme hazır halde olmuş oluruz" diye konuştu.

Emre ÖNCEL