CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Yurttutan Güneysu, Türk kadınının siyasetteki geçmişine vurgu yaparak, kadınların siyasette eşit temsil hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.

'MİNNETLE ANIYORUZ'

CHP Kadın Kolları, 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlediği basın açıklamasında 3 Nisan 1930 tarihinde Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladı. Basın açıklamasını okuyan Güneysu, "92 yıl önce bugün, Belediye Kanunu’nu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş ve kadınlar yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bir kez daha ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve eşitlik mücadelesine omuz verenleri saygıyla ve minnetle anıyoruz" dedi.

'ZİHNİYET DEĞİŞMELİDİR'

Güneysu sözlerini şu şekilde sürdürdü: 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. Cumhuriyet tarihi boyunca kadın belediye başkanı oranı olarak en fazla yüzde 3’e ulaşabildi. 2019 yılında gerçekleşen son yerel seçimlerde bir değişiklik oldu mu diye baktığımızda ise karşımıza çıkan tabloda, geçen 92 yıla rağmen, kadınların eşit temsilden ne kadar uzak olduğunu göstermektedir. Bu tablonun nedeni; kadınların yetersizliği veya siyasette yer almak istememesi değildir. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenlerin zihniyeti değişmelidir."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.