Samsun Cerrahi Aletler Ve Sağlık Müzesi 2016 yılında projelendirilmiş ve atıl durumda bulunan Devlet Demiryolları'nın bakım onarım istasyonunun değiştirilmesiyle açılması planlanmıştır. Samsun Cerrahi Aletler Ve Sağlık Müzesi neden önemli kaç yılında açıldı? Samsun Cerrahi Aletler Ve Sağlık Müzesi'ne dair tüm bilinmeyenler...

Geçmişten günümüze kadar cerrahi el aletleri ile sağlık alanındaki diğer cihaz ve malzemelerin gelişim süreci Samsun’daki Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’nde sergileniyor.

CERRAHİ ALETLER MÜZESİNDE FETÜSLER BULUNUYOR

Samsun’da atıl halde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait tarihi tren bakım atölyesi restore edilerek Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’ne dönüştürüldü. İçerisinde Kurtuluş Savaşı'ndan kalma üzerinde halen askerlerin kan ve ter izleri bulunan iki sedye, fetüsler, hastanelerde eskiden kullanılan hasta destek ürünleri, kadın doğum, kulak burun boğaz ve diş tedavisinde kullanılan eski cerrahi aletlerin gelişimlerinin sergilendiği müze, açıldığı 2021 yılından bugüne vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor.

"CERRAHİ ALETLER ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADA"

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi koordinatörü Tuğba Kaya, “Müzemizin açılma amacı geçmişten günümüze cerrahi el aletlerinin neler olduğunu kişilere göstermek ve paylaşmaktır. Müzemizin bir bölümünde 18. ve 19. yüzyıla ait eserlerle karşılaşıyorlar. Medikal Kümelenme İnovasyon Derneği tarafında işletmesi yapıldığı için müzenin diğer bir kısmında ise kümede bulunan üyelerimizin yaptıkları el aletleri yer almaktadır. Cerrahi el aletlerinde üretimde Türkiye’de birinci sırada, dünyada üçüncü sıradayız. Müzemizin içerisinde boşaltma kapları, termoforlar, tartılar, baston ve koltuk değnekleri, masaj aletleri, mor ışın aletleri gibi birçok alet bulunuyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı'ndan da müzemize getirilen fetüslerimiz mevcut. Müzemize vatandaşalar ve öğrencilerin ilgisi artarak devam ediyor. Projelerimiz müzede devam ediyor. Öğrencilere burada Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ilkyardımda farkındalık eğitim veriliyor. Sonrasında da katılımcıları bir teşekkür sertifikası ile ödüllendiriyoruz” dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.