Samsun'da ziraat odalarının başkanları, yaşanan kuraklığın tarım ürünlerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, çiftçinin zor durumda olduğunu ifade etti. 

ÇİFTÇİ PERİŞAN 

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, küresel ısınma nedeniyle üretimde gözle görünür bir azalma yaşandığını ve fındık, buğday, pancar gibi ürünlerde istenilen randumanın olmadığını belirterek, çiftçinin bu yıl perişan olduğunu dile getirdi. 

VERİM AZALDI

Çiftçinin zor durumda olduğunu vurgulayan Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Kuraklık bu dönemde bizi çok kötü etkiledi. Fındık üreten çiftçilerimizin durumu iyi. Verilen fiyattan hepsi memnun. Ancak diğer çiftçilerimiz mağdur. İlaç, gübre, mazot hepsi aldı başını gidiyor. 6 ay üzerine de yağmur yağmayınca buğdayda yüzde 30, 40’lara varan verim eksiliği yaşadık. Mısır, çeltik gibi ürünleri dışarıdan sulama yaptık ama dışarıdan yapılan sulama ile yağmur bir tutulamaz" diye konuştu.

DUA EDİYORUZ

Toğrağın yağmurla buluşmaması sonucu özellikle fındığın olumsuz yönde etkilendiğini belirten Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Şu an fındıkların kurumaması için dua ediyoruz. Maalesef birkaç gün yağmur yağması ile bu kuraklık geçmez. İyi bir kış yaşanması ve karın 15 gün toğrağın üstünde kalması lazım. Bu sene böyle devam ederse fındıklarımız kökünden kuruyacak. Özellikle tek gelir kaynağı fındık olan çiftçi, bu sene perişan halde" dedi. 

YÜZDE 70'İ AZALDI

Bu sene Bafra Ovası verimli bir yıl geçirirken kırsalın da bir o kadar kötü durumda olduğunu ifade eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Bafra Ovası kuraklığı fazlasıyla seven bir bölge. Ancak kırsal alandaki tarım ürünlerinde bu sene yüzde 70 kadar azalma yaşandı. Mısır ekenler bu sene hiç verim alamazken, buğday hasatı da yapılamadı. Ama ovada tarımın her çeşidinde çok büyük zenginlik yaşandı. Bafra Ovası geçmiş 50 yılın en bereketli ürünlerini çıkarırken, kırsalda 50 yılın yoksunluğu yaşandı diyebiliriz’" diye konuştu.

YAĞMUR YOK

Tarım üretimini etkileyecek kadar iyi bir yağmur yağmaması sonucu çitçinin zor durumda olduğunu vurgulayan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, "4 aydır yağmur olmadığı için çeltikte,  pancarda, soya üretiminden çiftçi olumsuz yönde etkilendi. İstediği kadar ürün alamadı. Çünkü ürünlere faydası olacak kadar bir yağış yaşanmadı. Kuraklık hala devam ediyor . Büyük fındık ocakları kurumaya başladı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

Tuğba SÖYLEMEZ