AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu ve CHP İl Başkanı Fatih Türkel, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) fındık alımı için farklı görüşlerde bulundu. Aksu, ciddi alımların olacağını, Türkel ise TMO'nun, açıklanan fiyattan daha düşük fiyat verdiğini öne sürdü. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kabuklu fındık alım fiyatını Giresun kalite için 53, Levant kalite için 52, Sivri kalite için ise 51 lira olarak açıkladı. AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu Samsun Medya Grubu'na  yaptığı açıklamada "TMO ciddi alımlar yapacak" derken  CHP İl Başkanı Fatih Türkel ise "TMO, Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyatı bir günde 52 liraya düşürdü" ifadelerini kullandı.  

'CİDDİ ALIM YAPACAK'

Fındık üretiminde Samsun'un önemli bir yeri olduğunu belirten Başkan Aksu, "Samsun fındık rekoltesi açısından Ordu'dan sonra Türkiye'de fındık üretiminin en yoğun yapıldığı 2. il. Cumhurbaşkanımızın fındık fiyatını açıklamasından önceki süreçte de konuyu vatandaşlarımızla görüştük. Beklenti açıkcası 50-52 lira civarlarındıydı. 54 lira olarak açıklanan fiyat, çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve fındıkla ilgilenen herkesin yüzünü güldürdü. TMO geçen yıl fındığı 26-27 liradan aldı. Dolayısıyla fındıkta yüzde 100'lük bir fiyat artışı sağlandı. Muhalefet 'Fındığı TMO almayacak, alırsa da fiyatlandırma açısından, vadeler açısından beklenildiği gibi olmayacak' diyorlar. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı fiyatlardan sonra fındığın hemen yukarı yönlü seyrini ben piyasalardan alıyorum. Fındıkta 750 bin ton rekolte bekleniyor. Yüzde 80'i ihraç ediliyor. Bu çerçevede baktığımız zaman TMO ciddi alımlar yapacak. Ödemeler de gecikmeden vatandaşımıza yapılacak. Vatandaşımızın ürününün değerinin korunacağına inanıyorum" diye konuştu. 

NİYET FİYATI

Desteklerin eklenerek fındık fiyatının 54 lira olarak açıklandığını hatırlatan Türkel ise "İnşallah bu sezon ayak oyunlarına milli ürünümüz fındık maruz kalmaz. Şu an itibariyle açıklanan 54 lira fiyat, destekler dahil 54 lira fiyat. Lakin TMO Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyatı bir günde 52 liraya düşürdü. Geçtiğimiz yıl 26 lira olarak açıklanan fındık fiyatı yaklaşık 3 dolardı. Bugün itibariyle çiftçi mazota, gübreye, ilaca ve hatta işçiye yüzde 100-50 oranında zam gelmişken açıklanan fiyat yine 3 dolar civarında. Kimler memnun bilemem ama dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Karadeniz Bölgesi'nin ve Samsun'un fiyatını hala tekelcilerin baskısıyla belirlemiş olarak görüyoruz. Fındık üreticisi sahipsiz bırakılmıştır, yeterli bir fiyat değildir, gülünç ve komik bir rakamdır" dedi. 

Dilber BAHADIR, Umut Can EREN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.