AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, MHP İl Başkanı Abdullah Karapıçak, CHP İl Başkanı Fatih Türkel ile İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy asgari ücretin işverene maliyetiyle ilgili tepkilerle ilgili görüşlerini Samsun Medya Grubu'na açıkladı.

GÖRÜŞLERİNİ SMG'YE AÇIKLADILAR

AK Partili Aksu, "Önümüzdeki süreçte işveren ya da işçi kesimi adına eğer ortaya problemler çıkarsa yeniden tespit ve değerlendirme söz konusu olacaktır" ifadelerini kullanırken, MHP'li Karapıçak, "İşverenlerin fedakarlık yapması gerekiyor. Ama devletimiz işverenlere biraz daha destek verirse, onlar içinde iyi olacak" dedi. CHP'li Türkel de  "Devlet asgari ücretin bütün yükünü işverene yükledi" yorumunu yaparken, İYİ Partili Aksoy ise, işverenlerle ilgili devletin bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

"SORUN OLURSA DEĞERLENDİRİLİR"

"İşvereniyle çalışanıyla aynı geminin içinde yol alıyoruz" diyen AK Parti'li Aksu, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ara dönemde değerlendirmesini yüzde 30 artış olarak belirledi. Bu noktada işveren kesiminin geliri açısından ödemelerle ilgili bir sitemine şahit olmadım. Fakat pandemi süreci sonrası tedarik zincirlerinde ortaya çıkan daralmalar nedeniyle hayat pahalılığı ve enflasyonla, tüm dünyayla birlikte biz de karşı karşıya kaldık. Bunu bertaraf etmek için asgari ücrete yılbaşında yüzde 50, şimdi de yüzde 30'luk bir artış yapıldı. Vergi de kaldırıldı. Yılbaşında bu konu yeniden değerlendirilecek. AK Parti iktidarı milletin iktidarıdır. Önümüzdeki süreçte işveren ya da işçi kesimi adına eğer ortaya problemler çıkarsa, yeniden tespit ve değerlendirme söz konusu olacaktır" dedi.

"PATRONLAR FEDAKARIK YAPSIN"

5 bin 500 lira olarak belirlenen asgari ücretin çalışanlar için sevindirici olduğunu kaydeden MHP İl Başkanı  Karapıçak, "Çalışanlar çok önemli. İşverenler patron sayılıyor. Asgari ücret zammı çok güzel oldu. Vatandaşımız daha da güzelllerine layık. Devlet işverenlere biraz daha destek verirse, onlar içinde iyi olacak. Bazı şeyler fedakarlık gerektiyor. Patronlar biraz fedakarlık yapsınlar. Ben de işverenim. Biz de öyle yapıyoruz. Asgari ücretin 5 bin 500 bandına çıkması sevindirici. En azından vatandaşımızın yüzü güler, rafah seviyesi yükselir" ifadelerini kullandı. 

"KAÇAK İŞÇİ SORUNU BAŞLAYACAK"

"Şu an asgari ücret belirleme komisyonunda işçileri Türk-iş, iş vereni TİSK, devleti de bakanlık temsil ediyor. Ama küçük esnafın temsilcisi yok" diyerek tepkisini dile getiren CHP'li Fatih Türkel de, "Sendikalı olarak çalışan işçilerin hiçbiri asgari ücretle çalışmıyor. İşçiler toplu sözleşme haklarından faydalandıkları için asgari ücret üzerinde maaş alıyor. Asgari ücretten etkilenmeyenler, Türkiye'de asgari ücreti belirliyor. Küçük esnaf bu rakamı ödeyemez. Bu nedenle personel çıkaracak. Kaçak işçi sorunu başlayacak. Göçmenler bu boşalan yerleri dolduracak. Sigortasız ve asgari ücretin altında çalışacaklar. Devlet asgari ücretin bütün yükünü işverene yükledi. Vergiyi devlet üstlenseydi, iş veren de sıkıntıya düşmezdi. Bir asgari ücretin maliyeti işverene 7 bin 908 lira. Esnaf zaten iş yapamıyor. Burada küçük esnaf yok sayılmıştır" diye konuştu.

"İŞVERENLE ALAY EDİLİYOR"

İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy ise işverenlerin tepkilerini haklı bulduklarını belirterek şunları söyledi:"Aslında 5 bin 500 liralık asgari ücret enflasyona bakıldığında çare değil. Yapılan zam yetersiz fakat işverenleri de düşünmüyorlar. 100 liralık destek sağlıyorlar. Bu işverenle alay etmektir.  Bu konuda işverene destek lazım. Yoksa işsizlik artar. Zaten yönetemiyorlar, daha da kötüye gidebilir. Bu noktada işverenlerle ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor. Devlet kendinden fedakarlık yapmalıydı. Hem işverenlere hem de çalışana destek olsa bu sıkıntılar yaşanmaz." 

"100 LİRAYLA OLMAZ"

İşverene verilen desteğin yetersiz olduğunu kaydeden Saadet Partisi İl Başkanı Salih Şen de, "Çalışan da iş veren de her şeye gelen zamlardan dolayı mağdur. Bir standart oturtulamıyor. Piyasada güven ortamı yok. Kirası, vergisi, faturaları, personel giderleri derken iş yeri sahibinin de beli bükülüyor. Yurt dışında da bi kriz var fakat bu vatandaşa hissettirilmiyor. İktidarın iş yerlerinin ayakta durabilmesi için iş verene destek vermesi gerekiyor. 100 lirayla olmaz" dedi. 

Merve İLHAN-Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.