Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, kruvaziyer gemilerin gelmemesi nedeniyle Samsun'un her yıl 7 milyon dolar kayıp yaşadığını söylerken, konuyla ilgili Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç ise "Bu gemiler altın yumurta. Ama Samsun yararlanamıyor" dedi.

ÖNEMLİ TURİZM GİRDİSİ SAĞLIYOR

Kruvaziyer gemilerin Samsun'a getirilmesi gerektiğini ifade eden KATİD Başkanı Toktaş, turist getiren söz konusu gemilerin, gittikleri şehirlere önemli turizm girdisi sağladığını vurguladı. Samsun'un her yıl bu girdiden mahrum kaldığını Samsun Medya Grubu'na açıklayan Toktaş, "Ortalama bin turist bu gemilerle Samsun'a gelse, kişi başı 200 dolar hacayacak. Bu 7 milyon dolar turizm geliri demektir. Ve Samsun her yıl bu turizm girdisinden mahrum kalıyor. Şehrimize bu gemileri çekemiyoruz. Bölge rotadan çıktığı için ne yazık ki Avrupa ve Güney Amerika'dan kalkan gemileri Karadeniz'de misafir edemedik. Bu sene bir Rus acentasının kruvaziyer gemisi 650 yolcusu ile Sinop'a geldi. 9 tane daha seferi olacak Rusya ve Sinop arası. Bu gemilerin Samsun'a gelmesi için de şimdiden planlama yapılması gerekiyor. Bu gemilerin gelmemesi nedeniyle Samsun'un her yıl kaybettiği 7 milyon dolarlık girdinin şehre kazandırılması gerekiyor" diye konuştu. 

ALTIN YUMURTA

Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç ise kruvaziyer gemilerin 'Altın Yumurta' olduğunu açıklayarak, "Kruvaziyer gemiler yıllar önce Samsun'a geliyordu. Ancak zaman içinde artık bu gemiler Samsun'a gelmemeye başladı. Kruvaziyer gemiler altın yumurta gibi ama Samsun bundan yararlanamıyor. Şehrimize yeniden kruvaziyer gemilerin gelmesi gerekiyor. Bunun için ciddi bir lobi yapılması lazım. Yıllardır bu gemilerin Samsun'a gelmesi konusunda çağrılar yapıyoruz, ancak bu konuda ne yazık ki hiç bir şey yapılmadı. Değerlerimizi tanıtamıyoruz. Samsun Limanı'da bunun için uygun."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN