Samsun'a Ait Çarşambayı Sel Aldı Türküsünün İlginç Hikayesi Samsun'un Çarşamba ilçesine ait 'Çarşambayı Sel Aldı' türküsünün ilginç hikayesi nedir? 'Çarşambayı Sel Aldı' türküsünün söz yazarı kimdir? Yazımızda sizler için derledik...

''Çarşamba'yı Sel Aldı'' türküsünün Çarşamba'da öykünün geçtiği düşünülen söz, beste ve müziği Nejat Buhara'ya aittir.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak kıyılarına kadar uzanan Abdal Deresi'nin kıyısında bir köyde yaşayan fakir bir ailenin oğlu olan Ahmet kalbini Melek isimli genç bir kıza kaptırmıştır. Ahmet kalbini Melek'e açar ve Melek'ten karşılık alır. Ahmet askerliğini yapmak üzere köyden ayrılır. Daha sonra köyün ağasının oğlu Melek'e göz koyar Melek reddedince köyün ağası gururuna yediremez ve Melek'i dağa kaçırırlar. Bu haberi duyan Ahmet askerden firar eder ve Melek'i bulmaya çalışır. Ahmet sevdiğini ararken yağmur yağar ve Yeşilırmak taşar, Çarşamba göle döner. Sel suları önüne kattığı her şeyi yutmuştur. Hayat normale döndüğünde köylüler köy meydanında buluştu ve çekilen sulardan sonra bir kayanın üzerinde iki kişinin cesedi vardı. bu cesetlerin el ele tutuşmuş olan melek ve Ahmet'e ait oldukları anlaşıldı. Rivayete göre kaya parçası 7 yerinden ayrıldı sular fışkırdı. Köylüler dualar ettiler ve edilen bu dualar insanların acılarını dile getiren türkünün dizelerine söz oldu. Çarşamba'yı sel aldı türküsü bu dualardan çıkmıştır.

ÇARŞAMBAYI SEL ALDI TÜRKÜ SÖZLERİ

Çarşamba’yı Sel Aldı, Bir Yar Sevdim El Aldı. Keşke Sevmez Olaydım, Elim Koynumda Kaldı. Oy Ne İmiş Ne İmiş, Kaderim Böyle İmiş. Gizli Sevda Çekmesi, Ateşten Gömlek İmiş. Çarşamba Yazıları, Körpedir Kuzuları. Allah Alnıma Yazmış, Bu Kara Yazıları. A Dağlar Ulu Dağlar, Yarim Gurbette Ağlar. Yari Güzel Olanlar, Hem Ah Çeker Hem Ağlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.