Samsunlular tarafından tadına doyulmaz bir lezzet olarak adlandırılan Bafra pidesi Samsun'a gelenlerin ve ilçeyi ziyaret edenlerin gözdesi. Peki, "Bafra Pidesinin tarihçesi nedir?", "Bafra Pidesi kaç yılında tescil almıştır?" İşte cevabı...

bafra pidesi 1.jpg

Bafra pidesinin ilk kim yada kimler tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bilinen 1850′li yıllardan günümüze kadar ulaşan bu lezzet Bafralı fırıncılar tarafından yapılan ve ilk dönemlerde iç malzemesi evlerde hazırlanarak daha sonraları ise sadece Bafra pidesi yapan pide fırınlarına dönüşmüştür. O dönemlerde Bafra pidesi yapan bilinen 8-10 fırın bulunmaktaydı.

BAFRA PİDESİ KAÇ YILINDA TESCİL ALMIŞTIR?

Bafra Pidesi 2005 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca patentini almış ve Samsun'un tescilli ürünleri arasına girmiştir.

bafra-pide-tarifi.jpg

BAFRA PİDESİNİ İLK KİM YAPMIŞTIR

Bafra Pidesi 1962 yılında ilk kez ilçe dışına çıkmış ve Hasan Tokalak Samsun Mecidiye'de dükkan açarak bu olaya öncülük etmiştir. Daha sonrasında İsmail Tokalak 1966 da İstanbul Çemberlitaş’ta ilk Bafra pide salonunu açmıştır. 1979 da Bakırköy Zuhuratbaba’da oğullarıyla beraber bu işi devam ettirmiştir.

TESCİLLİ BAFRA PİDESİ TARİHÇESİ

Günümüzde ise Bafra ilçesinde birçok pide salonu açılmış olup bu eski pazar günü geleneği ve bu tarihi lezzet ilçe sakinleri ve civar il, ilçelerden gelen misafirlerin damaklarında unutulmaz tadı ile damaklarında kalmaktadır.

Daha fazla Bafra haber 55 için sitemizi takipte kalın...

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.