AVRUPA'DA SALMONELLAYA VİRÜSÜ PANİĞİ

Avrupa'da bazı çikolata ürünleri ve özellikle sürpriz yumurtalarda rastlanan 'salmonellaya' virüsü panik yarattı. İngiltere'de 60 çocuğa bulaştığı tespit edilen virüse ilişkin çalışmalar hız kazandı. Avrupa'nın bazı ülkelerinde ise salmonellaya tespit edilen ürünler toplatıldı.

Uzmanlar salmonellaya virüsüne ilişkin, gıda sektöründe çalışanların ellerinin doğru yıkanmadığının tespit edildiğini belirtirken virüsün genellikle insan dışkısından bulaştığını söylediler.

salmonellaya-virusu-nedir.jpg 1.jpg

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella bir bakteridir. Yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden olur.

SALMONELLA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Salmonella virüsü kaynağı bilinmeyen (bakteri bulaşmış) suların içilmesi ve kullanılmasıyla, insan ve hayvan atıklarının uygun bir biçimde doğadan yok edilememesi ve kalıntıların kaynak sularına bulaşmasıyla, içme kullanım sularının yeterince klorlanmaması nedeniyle bulaşır. İyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden, pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynirden veya, çiğ sebze meyve, baharat ve çerez yoluyla bulaşabilir.

Bakteri insandan insana bulaşabileceği gibi, özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele, kuş vb evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına dikkat edilmediği için de bulaşabilir.

salmonellaya-virusu-nedir.jpg 1.jpg 2.jpg

SALMONELLA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NE?

Salmonella bakterisinin belirtileri arasında ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları yer alıyor. Bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat sonra belirtiler görülmeye başlıyor. Hastalık genellikle 4-7 gün sürüyor ve çoğu insanda tedavi gerektirmeden iyileşme görülüyor.

Bazı durumlarda ishal, hastaneye yatış gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor.

Salmonella virüsü, bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sisteminde sorun yaşayanlarda ciddi seyredebiliyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.