Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Niğde’de eylem yaptı.
Hükümet meydanına toplanan kadınlar, "Kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” diye slogan attı. Platform adına konuşma yapan Hülya Yıldız, "Kadın cinayetlerinin sürmesine de sebebiyet veren esas eğilim, “erkek şiddetini aklamak” eğilimidir. Bunun en kristalize olmuş şekli ise kadın cinayeti davalarında verilen ceza indirimleridir. İndirimlerin devam ediyor oluşu, cinayet işlemeyi aklından geçiren erkeği rahatlatarak, Ayşe Paşalı’nın katilinde olduğu gibi suça yöneltiyor. Duruşma salonlarında o indirimin masada duruyor olması, adaletsizliğin utanç verici bir boyutunu yaratıyor. Kadın öldüren adamlar, kendi elleriyle öldürüp toprağın altına koydukları, dili dönmeyen kendini savunamaz haldeki kadın kardeşimiz hakkında, indirimden faydalanmak için istediği gibi konuşabiliyor, istediği iftiraya başvurabiliyor. Sırf o indirim o masada durduğu için yapabiliyorlar bunu. Bu durum öldürülen kadın kardeşimizin ailesi nezdinde adaletsizliğin çok uç bir boyutunu yaşatıyor. Bu aileler, evlatlarını kaybetmiş olmanın acısı ile o duruşma salonunda zar zor ayakta duruyor iken, bir de saatlerce evlatlarını elleriyle öldüren adamın yalanlarını, kara çalmalarını dinliyorlar. Ailede, özellikle çocuklarda onulmaz yaralar açan bu insanlık ayıbının ortadan kalkması için, o indirimler o masadan kalkmalıdır. Toplum dediğimiz zaten işte bu ailelerdir, yaralı kadınlardır. Bu yüzden tüm Türkiye Özgecan ile en çok indirimleri konuştu, rahatsız oldu” dedi.
Yıldız, "İstanbul Sözleşmesi’nden hareketle, Ceza Kanunu’nun kadına yönelik şiddetle ilgili maddelerinin gözden geçirilip güncellenmesi hukuken de zorunludur. Kadın cinayetlerinde devreye 2 temel mevzuat girer; bunlardan ilki 6284 sayılı Koruma Kanunu, Sözleşme ışığında güncellenmiştir. Ancak ikincisi Ceza Kanunu’na dokunulmamıştır ve bir gün mutlaka yapılması zorunlu olan bu düzenleme daha fazla can kaybı olmadan bir an önce yapılmalıdır. İdam, hadım etme gibi insan haklarına aykırı önerilerin önünü kapatacak olan, evrensel adalete uygun düzenleme indirimlerin kaldırılmasıdır. Bugünlerde öldürülen kadın kardeşimiz Özgecan Aslan’ın katillerine ağırlaştırılmış müebbet isteniyor, olması gereken ve tüm toplumun ayağa kalkıp meydanlardan haykırdığı talebi de buydu, tüm kadınların ve toplumun bir talebi daha var tüm kadın katillerine indirim değil ağırlaştırılmış müebbet. Bizler kadınların yaşam hakkı için meydanlarda, eylemlerimizle tüm kadınlarla buluştuğumuz gibi önerilerimizin yasalaşması için meclisle de görüşmeler yapıyoruz. Meclis Kadına Yönelik Şiddeti araştırma komisyonuna indirimlerin kaldırılmasını ve Ağırlaştırılmış Müebbeti anlatmıştık, üzerine komisyonun çalıştığını biliyoruz ve takipçisiyiz. Yasa yapıcı meclisimiz ise apar topar tatile girdi” diye konuştu.
Yıldız ayrıca, "Meclis tatile girmiş olsa da her gün kadınlar öldürülmeye devam ediyor. 2015 yılının ilk 3 ayında 69 kadın kardeşimiz öldürüldü diyen Yıldız, “Meclis Tatile girmiş olsa da her gün öldürülen bir kadının davası görülüyor ve o mahkemelerde katiller nasıl indirim alacaklarını çok iyi biliyorlar. Meclis tatile girse de yapacak bir şey yok diye düşünmesin kimse Hakimler ve Savcılara yapılması gerekeni bir kez daha söyleyelim; Adaletin yerini bulması için, Kadınların hayatta kalması için kadın katillerine indirimleri uygulamamak elinizde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermek elinizde. Şuan hayatta olan birçok kadının yaşam hakkı elinizde! Kadın Cinayetlerini Durdurmak bizim olduğu kadar, öldürülen kadınların ailelerinin olduğu kadar sizin de elinizde. Her davada mahkeme salonlarında takipçiniz olacağız. Kurulacak olan yeni meclise şimdiden hem çağrımız hem de uyarımızdır. Yapılması gereken Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu’nun iki yıl önce TBMM’ye sunduğu TCK EK Madde teklifini meclis raflarından alıp, Genel Kurul’a getirmektir. Melis Açılır açılmaz Kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet yasalaşsın diye meclisin kapısında olacağız” şeklinde konuştu.