Samsun Valiliği tarafından salgının yayılmasını engellemek amacıyla 7 Eylül’den itibaren 'Hayat Eve Sığar' uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılması ve uygulamanın onay verdiği yurttaşların kamu kurum ve kuruluşlarının girişine izin verilmesi yönünde karar alındı. Bu kararın ardından kamu kurum ve kuruluşlarında girişlerine izin verilen HES kodlu vatandaşlar,  kuyruklar oluştururken sosyal mesafe kurallarına uymadıkları dikkatlerden kaçmadı. Samsun Canlı Haber mikrofonlarına HES kodu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsunlular, uygulamadan haberleri olmadıklarını fakat kararın doğru olduğunu belirtti.


NEREDEN ALINIYOR?
Kadir DEĞİRMENCİOĞLU: HES kodum yok. Kamu kurumlarında bir işimiz olduğunda artık HES kodu almamız gerekiyormuş. Fakat nereden kod alındığını da bilmiyoruz. Banka yetkilileri yardımcı olursa kodumuzu alırız. Onun dışında ne yapacağımızı bilmiyorum. 

BİLGİLENDİRME YAPILMALI
Mustafa KABADAYI: HES kodunu bilmiyorum. HES kodu nasıl alınır onu da bilmiyorum. Keşke yetkililer bu kararı verirken daha iyi bir duyuru yapsaydı. Özellikle de benim gibi bir çok vatandaş HES kodunun nasıl alındığını bilmiyor. Ama kodu aldıktan sonra uygulamanın doğru olacağını düşünüyorum. 

ÇOĞU BİLMİYOR
Necati KIRAN: HES kodum yok. PTT'de işim var sırada bekliyorum ama her hangi bir kişi HES kodu ile ilgili bilgi vermedi. HES kodu uygulamasının doğru olduğunu düşünüyorum. Ama vatandaşı bilgilendirmeleri gerekiyor. Çünkü bir çok kişi HES kodunu bilmiyor. 

KİMSE BİLMİYOR
Selma TEPE: HES kodum yok çünkü alınan kararı yeni öğrendim. Şu anda kimse HES kodunun nasıl ve nereden alındığını bilmediği için büyük sıkıntı yaşıyor. Öncelikle HES kodu nedir ve nasıl alınır diye insanlara bilgi verilmeli. 

REZİLLİKTEN KURTULURUZ
Nuran BIYIKLI: HES kodu ile ilgili bir bilgimiz yok. Bilgilendiren de yok. Herkesi bilgilendirdikten sonra uygulama iyi olabilir. Sabahtan beri güneşin altında bekliyoruz. Belki kodla bu rezillikten kurtuluruz. 

SIKINTI YAŞANABİLİR
Muharrem SEMİZOĞLU: HES uygulamasının doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Ama ilk etapta bazı sıkıntılar yaşanacak. Vatandaşlar HES kodunu alıp duruma alışana kadar sorunlar yaşanabilir. 

SICAKTA BEKLİYORUZ
Mithat ACAR: HES kodunun ne olduğunu bilmiyorum. Sabahtan beri HES kodu diyorlar. Bankanın önünde, sıcağın altında bekliyoruz. Keşke bunu daha önceden insanlara düzgün bilgi vererek hayata geçirselerdi. Ben kodumuz olduğunda bu kalabalığın azalacağını düşünmüyorum. 

KODU ALACAĞIZ
Mustafa BOLT: HES kodum yok. Bizim sağlığımız için kurallar neyse ona uymalıyız. HES kodu da bizim sağlığımız için alınmış bir karar. Mecbur bizde kodumuzu alacağız.

DÜZGÜN UYGULANMALI 
Sevda AKYÜZ: HES kodunu biliyorum. Karar yani alındı ve nasıl olur hiçbir fikrim yok. İnsanlar alışana kadar sıkıntı yaşayacaklar. HES kodu uygulaması toplum sağlığı için hayata geçirildi. Umarım uygulama kolaylık sağlar. 

KONTROLLÜ OLMASI GÜZEL
Alparslan KILIÇ: HES kodunu duymuştum ama kamu kurum ve kuruluşlarında işlem yapabilmek için gerekli olduğunu bilmiyordum. Nasıl alınacağını bilmiyorum. Benim gibi birçok insanın da bildiğini düşünmüyorum. Bu süreçte kontrollü olunması güzel ama insanlara ayrıntıları anlatmak gerekir. 

BEKLEMEYİZ
Zekeriya ACAR: Bankaya gittiğimde HES uygulamasından haberim oldu. Bankanın güvenlik görevlisi kod alabilmem için yardım etti. Böyle bir uygulamanın olması çok güzel. Her şey bir sistemde olur ve kalabalıkta da beklememiş oluruz. 

Esra VURAL