Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (STSO) iç ve dış paydaşların katkılarıyla hazırladığı 2022-2025 yıllarını kapsayan ‘Stratejik Plan’ı toplantısında ihracat hedefi 8 milyar dolar öngörülürken, Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı ise, organize sanayi bölgelerinin cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

AYRINTILAR PAYLAŞILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Oda Borsa Akreditasyon Sistemi'nde en başarılı odalardan biri olarak yer alan Samsun TSO'nun üyelerine ve bölgesine yüksek standartlarda hizmet vermek adına paydaşlarının katılımıyla yürüttüğü 2022-2025 yıllarını kapsayan Stratejik Plan tamamlanarak, kamuoyuyla paylaşıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Samsun dışından ciddi yatırımcıya açık olduklarını belirten Samsun Valisi Doç Dr. Zülkif Dağlı, lokomotif sanayicileri ilçe OSB'lere çekmek istediklerini belirtirken, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Dört yıllık projeksiyonda, toplam 90 milyon TL bütçe, toplam 8 milyar dolar ihracat yapılmasını öngörüyoruz" dedi. Toplantıda ayrıca kürsüye çıkan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise, seçmeli ders protokolü imzaladıklarını belirterek, "Seneye öğrencilerimiz bir dönem işyerinde çalışacaklar" ifadelerini kullandı.

AW582718_07.jpg

"SANAYİCİYİ OSB'LERE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Toplantıda konuşan Vali Doç Dr. Zülkif Dağlı, Samsun'da yapılması planlanan yeni Organize Sanayi Bölgesi'nde son aşamaya gelindiğini belirterek, "Tigem'den yer tahsisi yapılacak. Ön tahsis yapılmadı. Ancak imar planımızı hazırlıyoruz. Yeni OSB ve Gıda OSB giriş noktasında karayollarında kavşak çalışması hazırlandı. Üretim, istihdam, sanayi alanında gelişmeler oluyor. Kavak OSB'de cazip bir bölge haline geldi. Bir ay önce 580 dönüm genişleme alanını bakanlığımıza sunduk. O da belli bir aşamaya geldi. Vezirköprü ilçesinde yapılması planlanan Karma OSB'nin bilgisi bakanlığımıza gönderildi. Orası 2 bin 250 dönüm Karma OSB olacak. Orada ağaç endüstrisi alanında bir altyapı var. Devamı burada sağlanmış olacak. Havza bizim için çok önemli. Havza OSB bin dönüm. Orası 11 bin dönüm olacak şekilde planımızı yaptık. Terme Sera OSB'de de katma değeri yüksek fide ve süs bitkileri yetiştirilmek üzere fizibilite çalışması gerçekleştirdik. Son aşamaya gelindi. Bafra Karma OSB'deki Sera OSB içinde altıncı ayda şehir dışından yatırımcı davet ederek, orayı tanıtacağız. Bafra TSO Başkanı ve Kaymakamı İstanbul'da firmalarla görüşüyorlar. Havza TSO Başkanı ve Kaymakamı bu hafta Gaziantep'e gidiyorlar. Orada yerinde inceleme yapacaklar. Samsun dışından ciddi yatırımcıya açığız. Lokomotif sanayicilerimiz ilçe OSB'lerimize getirmek istiyoruz" diye konuştu.

31-tso (3).JPG

'90 MİLYON TL BÜTÇE ÖNGÖRÜSÜ'

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yaklaşık 15 bin üye ile şehrine, bölgesine, ülkesine değer sağlayan güçlü bir aktör olarak gördüklerini dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Dört yıllık projeksiyonda, toplam 90 milyon TL bütçe öngörüyoruz. Şehrimizden toplam 8 milyar dolar ihracat yapılmasını öngörüyoruz. Bizi bu hedefe götürecek, 2022-2025 yıllarına çalışmalarımıza rehberlik edecek yol haritamızla ilgili kısaca bir paylaşımda bulunmak istedim. Güçlü Samsun, Güçlü Türkiye hedefiyle; Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı Vatanını En Çok Seven, İşini En İyi Yapandır sözü doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. En başta da söylediğim gibi bu dinamik bir süreç. Yolumuza devam ederken sizlerin de desteği, talebi ve ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmeye açık bir süreç. Stratejik Plan’ın 'Güçlü Samsun’, ‘Güçlü Türkiye’ anlayışına hizmet etmek üzere hazırlandı" dedi.

31-tso (4).JPG

'SANAYİDE ÇALIŞACAKLAR'

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise şunları söyledi:

"Sanayinin güçlü olması, aslında üniversitenin güçlü olmasına bağlı. Ya da üniversitelerde üretilen bilginin, sanayiyle buluşmasına bağlı.Üniversitede üretilen bilginin sanayi ile buluşturuması, Ar-Ge dönüşmesi ve ürüne dönüşmesi zorunluluğu vardır. Bu anlamda üretilen patentlerin mutlaka sanayi ile buluşturulmalıdır. Biz 2019 yılında kurulduk. İlk öğrencilerimiz seneye 4'üncü sınıfta olacaklar. Biz onların ilk dönemde sanayide geçirmelerini istiyoruz. Bir protokol hazırladık. 7 artı 1 modeli olarak, seçmeli hazırlandı. Öğrencilerimiz bir dönem işyerlerinde çalışacaklar. Gelen öğrenci stajyer değil, bizzat sizin diğer çalışanlarınızdan bir farkı olmayacaktır. Eğer bunu başarabilirsek, bu arkadaşlar orada çalışmaya devam edecek. Farklı teklifler alabileceklerdir."

AW582718_03.jpg

YOĞUN KATILIM OLDU

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı Meclis Toplantısı sonrası yapılan tanıtım toplantısına Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, 19 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Samsun Baro Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Haluk Akyüz, Samsun Genç İş Adamları Derneği Başkanı Onur Öztekin, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, Samsun Oda ve Borsa Başkanları, Samsun TSO Yönetimi, Meclis ve Meslek Komite Üyeleri, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Dilber BAHADIR - Ercan ÜSLÜ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.