Samsun Karadeniz bölgesinin en büyük ve gelişmiş şehri olma özelliğindedir. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Samsun tarihi açısından önemli bir şehirdir. Milli mücadele için, 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsun’a ayak basması şehre değişik bir kimlik kazandırmıştır. "Samsun tarihi nedir?", "Samsunlular  nereden gelmiştir?" İşte yanıtı...

SAMSUN TARİHİ.jpg

SAMSUN TARİHİ

Samsun ilinin tarihi eski Taş çağına kadar uzanmaktadır. İlk yerleşik topluluk yaklaşık 7 bin yıl öncesine dayandığı sanılmaktadır. Samsun'a gelen ilk yerleşik topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkarlardan sonra şehir Hitit dönemini yaşamıştır. MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş olan Samsun ili, bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir. Daha sonrada Makedonyalıların hakimiyetine girmiştir. Uzun süre Samsun'un hakimiyeti için Roma ve Mitridates arasında savaş yaşanmıştır. İmparator Ceasar savaşı kazanmış ve meşhur sözü olan “ Veni -Vidi -Vici"'yi burada söylemiştir. Türkler bölgeye gelene kadar Samsun ve çevresi önce Roma'nın daha sonra ise Bizans imparatorluğunun toprağı olmuştur.

Samsun_Saathane_Meydanı_görünümü_eski.jpg

MALAZGİRT SAVAŞI

1071 yılında Malazgirt savaşının Türklerin zaferi olarak sonuçlanmasının ardından Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir. Sultan Alparslan döneminde kısa zamanda Selçuklular tarafından Samsun ve çevresine akınlar başlamıştır. Danişmentler, şimdiki Samsun ilçeleri olan Bafra, Vezirköprü ve Havzayı almış olmaların rağmen sahile ulaşamamışlardır.

MODERN SAMSUN OLUŞTURULDU

Anadolu Selçuklu döneminde 1194 yılında Samsun ve çevresi Sultan Kılıç Arslan’ın oğlu Tokat meliki Ruknettin Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. bu dönemde Saathane meydanında kurulan Selçuklu kalesinin etrafında çıkan şehir, Modern Samsun şehrinin çekirdeğini oluşturmaktaydı.

samsun.jpg

GAVUR SAMSUN

Aynı dönemde Baruthane Cenevizlilerin elinde ve Osmanlı kaynaklarında Gavur Samsun olarak adlandırılan koloni şehri varlığını koruyordu, fakat Saathane ve çevresinde Türklerin kurduğu Müslüman Samsun olarak adlandırılan bölge büyümesini sürdürmekteydi.

Türkiye, Selçuklu devletinin zayıflamasıyla bir dönem Selçuklularla Trabzon Rumları arasında mücadele olmuş fakat 1214 yılından itibaren Samsun şehri Türklerin hakimiyetinde kalmıştır.

BEYLİKLER ORTAYA ÇIKMIŞTIR

XIV. yüzyıl başlarında ortaya çıkan Canik Beylikleri başlamıştır. Osmanlı hâkimiyetine kadar Samsun’a hâkim olan bu beylikler Taceddinoğulları, Taşanoğulları, Kubadoğulları ve Bafra beyleridir. Daha sonra Samsun ilk olarak Yıldırım Beyazıd döneminde Osmanlı himayesine girmiştir.1419’da Kubadoğulları ve Bafra Beyleri, II. Murad zamanında da 1427-1428’de Taceddinoğulları, 1430’da ise Taşanoğulları beyliğinin ortadan kaldırılması ile Samsun, tamamen Osmanlı Devleti’nin kontrolü altına girmiştir. Böylece şehir merkezindeki iki kalede de Osmanlı hâkimiyeti başlamıştır.

SAMSUN HALKININ KÖKENİ NEDİR?

Öte yandan, ismin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN