Samsun'daki 'Kızlar Kalesi' tarihi ve hikayesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İnternet üzerinde 'Samsun Kızlar Kalesi' 'Samsun Kızlar Kalesi hikayesi' 'Samsun Kızlar nerededir' sıkça aratılıyor. İşte 'Samsun Kızlar Kalesi' tarihi ve hikayesi...

SAMSUN KIZLAR KALESİ

Samsun, tarihi boyunca güçlü kadınlara ev sahipliği yapmıştır. Samsun Çamlıkale'de bulunan 'Kızlar Kalesi' bunun en önemli göstergelerinden biridir. Samsun'da bulunan Kızlar kalesinin Kervan ve yayla yolları güzergahında yer alması ve Yeşilırmak nehrine yakın bir noktada olması gibi özellikler Kızlar kalesini bir lokasyon olarak önemli bir noktaya taşımaktadır.

M.Ö 1200-500 yılları arasında Demir çağından itibaren yerleşim kuran amazonlar ile özleştirilen 'Kızlar Kalesi' sunduğu arkeolojik veriler sayesinde Samsun tarihine ışık tutmaktadır.

Koruma altına alınan 'Kızlar Kalesi' anlatılan efsaneye göre 2000 yıl önce Samsun Çamlıkale'de yaşayan 2 kız kardeşin yaşadığı bir kale olarak bilinmektedir. 'Kızlar Kalesi' adını buradan almaktadır. Yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramakla birlikte, Samsun'da turizm için önemli bir katkıya sahiptir.

KIZLAR KALESİ HİKAYESİ

Samsun'un Ayvacık İlçesi Çamlıkale köyünde 2000 yıl önce 2 kız kardeş bu kalede yaşarlarmış. Bu kız kardeşlerin 3 bin tane koyunu varmış. Kız kardeşler koyunlarını yaylada besliyorlarmış. Keçi ve koyunlardan sağdıkları sütleri 2km boyunca uzanan ve yer altına gömülmüş taş oluklarda sağar ve bu oluklar sayesinde, sağdıkları sütü kızlar kalesine kadar ulaştırırlarmış.

Bir gün dağlarda korku salan eşkıya çetesi kızların sahibi olduğu koyun sürüsünü yağmalamaya gelirler. Sürüyü koruyan çoban köpeğini yakalar boğazını keserler. Koyunların başındaki çobanın ellerini bağlarlar.

Çoban eşkıyalara, 'Beni zaten yakaladınız son bir kez kavalımı çalayım' isteğinde bulunur. Çobanın kavalını çalmasına izin verilir. Çoban, kavalı ile kızlara 'Kara kancık kanlar kustu(çobanın dişi olan köpeği), Ger tekenin ipi kolumu kesti, Zahle ve Zahide boğazkesen kalesini kesin' melodisini çalarak kızlara mesaj geçer.

Çoban Erbaa tarafında bulunan Boğazkesen kalesine doğru sürünün ve kendisinin götürüleceğini mesaj verir. Bunu duyan Zahle ile Zahide hemen atlarına biner ve kaleye doğru yola çıkarlar ve eşkıyalara yetişip savaşarak sürüyü ve çobanı ellerinden alırlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.