Ata-Der Yönetim Kurulu Üyesi Kurban Oluz, Ermeni çetelerince bu bölgede dedesi dahil birçok Müslümanın öldürüldüğünü söyledi.
Papa’nın, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" sözlerini Iğdırlılar tepkiyle karşıladı.
Türkiye’nin Ermenistan sınırında bulunan Iğdır’da yaşayanlar, Papa’ya tepki göstererek o dönem Müslümanların Ermeni çetelerinin katliamlarına maruz kaldığını dile getirdi.
Ermeni Çeteleri Tarafından Katledilmiş Şehit Türkler Anıt Müzesi (Kılıçlar Anıtı) önünde açıklama yapan Ata-Der Yönetim Kurulu Üyesi Kurban Oluz, Ermeni çetelerince bu bölgede dedesi dahil birçok Müslümanın öldürüldüğünü söyledi. Bir din adamı olan Papa’nın yaptığı açıklamayı kınadığını ve bunu kendisine yakıştırmadıklarını dile getiren Oluz, şöyle konuştu: “Buradan dedeleri Ermeni mezalimine uğramış bir neslin torunu olarak bu açıklamayı kınıyoruz. Öncelikle tarihi gerçekleri araştırarak konuşmak gerekiyor. Ermeniler burada katliama uğramamış aksine burada Müslümanlar Ermeni çetelerince katledilmiştir. Şu anda önünde bulunduğumuz müzenin içinde en az 10 Ermeni çetelerince işlenmiş Müslümanlara ait toplu mezarların belge ve resimleri var."
Van, Erzurum, Kars ve bu çevrede binlerce Müslümanın Ermeni çetelerince katledildiğini anlatan Oluz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yakın zamanda Azerbaycan’ın Hocalı, Şuşa ve Hankenti’nde Ermenilerce soykırım yapılmıştır. Papa önce bunlara baksın konuşsun. Biz, Ermenilere soykırım yapmadık, bu açıklamayı şiddetle kınıyoruz. Iğdır’da herkes buna tepkilidir. Bir din adamına, bir devlet reisine bu yakışmamıştır.”
“PAPA, HAÇLI ORDULARININ BAŞKOMUTANI GİBİ KONUŞTU”
Papa’nın yaptığı bu açıklamayı talihsizlik olarak değerlendiren Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkan Yardımcısı Erhan Hacıkasımoğlu da, bu açıklamanın geneline bakıldığında Papa’nın geçmişteki haçlı ordularının, Hıristiyan ordularının başkomutanı gibi, savaşa giden birisi gibi konuştuğunu söyledi. Bu açıklamanın bir din adamına yakışmadığını anlatan Hacıkasımoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Papa bu konuda haksız konuşuyor. Eğer soykırımın ne olduğunu biliyorsa, gelsin burada Ermeniler mi soykırım yapmış yoksa Türkler mi yapmış görsün. Papa, Iğdır’a gelsin de bunu gösterelim. Öyle Vatikan’da oturmakla ‘Ermenilere soykırım yapılmış’ demekle bu işin içinden çıkılmaz. Gelsin Erzurum, Van, Kars ve Erzincan’a ve bölgemize gelsin de asıl katliamlardan geriye kalan toplu mezarları görsün. Biz bunu ispatlamaya hazırız. Papa kendine yakışanı yapmış. Bir din adamı olarak değil bir haçlı ordusunun komutanı olarak hareket etmiştir. Bundan dolayı da kendisini şiddetle kınıyoruz, nefretle kınıyoruz. Ülkemize geldiğinde Müslüman Türkler olarak kendisini sevgiyle karşıladık.”