Samsun'da Av. Ahmet Gürel, Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Meydanı çevresinde 5 hektar alan üzerinde uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm projesine karşı dava açtı. Gürel, Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporuna göre; imar planı değişikliğinin, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varıldığını belirtti.

08-meydan (1).JPG

BİLİRKİŞİ PROJEYİ UYGUN BULMADI

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında, 5 hektar alan üzerinde imar planı değişikliği yaptı. Proje kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Bafra İşhanı ile çevresindeki Bestaş, Cumhuriyet, Ortaklar, Uzunoğlu ve Güvhan işhanlarının yıkılacağını öne süren Av. Ahmet Gürel, "Bilirkişi raporuna göre, projenin bir bütün içinde hazırlanmadığı belirtiliyor. Ve davamıza konu 1/5000 ile 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planı değişikliğinin; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varıldığı belirtildi" dedi.

08-meydan (3).JPG

MEYDAN BÜTÜNLÜĞÜNE KATKI SAĞLAMIYOR

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'in, Bafra İşhanı ve çevresindeki işhanlarını yıkmak istediğini belirten Gürel, "Ancak bu binaların sahil tarafında yer alan Ziraat Bankası, Smisso Hotel, Vidinli Otel ve Kefeli İşhanı'na dokunmuyor. Zaten bilirkişi raporunda da bununla ilgili: 'Vatan Bilgisayar'ın olduğu imar adası projeye dahil ediliyor, ancak meydan ile arasında bulunan Ziraat Bankası ve otel binaları dahil edilmiyor. Bu binaların dahil edilmeyip, Vatan Bilgisayar binasının proje alanına dahil edilmesi, meydan bütünlüğüne katkı olmayacağı' söyleniyor" ifadelerini kullandı.

08-meydan (4).JPG

EVKUR NEDEN DAHİL EDİLMEDİ?

Gürel, proje alanı içerisinde yer alan Evkur binasının da projeye dahil edilmediğini belirtirken, raporda şunların kaydedildiğini söyledi: "Davacıların maliki bulunduğu yapılar ile bu yapıların hemen batısında yer alan aynı kat yüksekliğinde ve aynı nitelikte bulunan yapıların (Evkur binası vb.) kent meydanı projesine dahil edilmemesinin gerekçelerinin ortaya konulmadığına varılmıştır."

08-meydan (6).JPG

'KAMU ADINA YAPILAN BİR ŞEY YOK

Diğer taraftan, Samsun'un öncelikli sorunun Cumhuriyet Meydanı olmadığını savunan Gürel, "Şehirde büyük bir ulaşım sıkıntısı var. Samsun'da ulaşım felç durumda. Eğer halledilmesi gerekiyorsa, Merkez Site Camii'nin sahil tarafında eski yapılar var. O yapılar projeye katılabilirdi. Ancak içinde binlerce kişinin istihdam edildiği yeni yapı olan işhanlarını yıkmak istiyorlar. Burada kamu yararı adına yapılan bir şey de yok" dedi.

Ercan ÜSLÜ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.