Dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan Safran bitkisi, cımbızla tek tek toplanıyor. Samsun’da yaklaşık 50 yıldır aktarlık yapan Tayyar Çalık, safranın kilosunun 40 bin lira olduğunu gelen vatandaşlara genellikle 1 gram sattıklarını belirtti.

100 BİN KATI RENK

Safranın sağlık ve tekstil sektörlerinde kullanıldığını belirten Çalık, “Safran tüm dünyada çok fazla rağbet gören bir bitki. Safran birincisi tıpta ikinci olarak ise tekstilde kullanılıyor. Çünkü gerçek safran kendi ağırlığının 100 bin katını kendi rengine çeviriyor" dedi. 

PAHALI BİR BİTKİ

Safranın pahalı bir bitki olduğunu ve Türk safranının kilosunun 40 bin lira olduğunu ifade eden Çalık, “Safran çok pahalı bir bitki ve Tükiye’de tüketimi çok fazla değil. Durumu olanlar sadece çaylarında kullanıyor. Kaliteli bir İran safranının kilosu 30 bin liradan başlıyor. Türk safranı ise az bulunduğundan dolayı kilosu 40 bin liradan satılıyor. Fakat  safranın satışları 1 gram olarak da satılıyor. 1 gram safranın fiyatı ise 30 liradır” dedi.

GENÇLEŞTİRİYOR 

Safranın faydalarından bahseden Çalık, “Safran bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılıyor. Gençleştirme özelliği var, Sindirim bozukluklarını tedavi eder, sindirimi destekler, Ülseratif kolit ve peptik ülserleri tedavi eder, iştah açıcıdır,kokusu kişiyi yatıştırır ve rahatlatır, diş etlerini güçlendirerek ağrılarını bastırır. Kısaca bir çok faydası var diyebiliriz”diye konuştu.

SAHTESİNE  DİKKAT

Safran alırken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Çalık, “Safranın yalancı safranı da var. Diğer adı aspirdir. Safrana göre çok olur. Kilo işi satılır ve gerçek safranla arasında çok büyük bir renk, tat ve koku farkı vardır.  Yani dafrandan anlamak ve gücenilir yerlerden almak gerekiyor” dedi. 

 Esra VURAL, Yasin YILDIZ