3 yıldır boş zamanlarını evinin hemen bitişiğinde bulunan tandırlıkta geçiren Kılıç, burada asenkron motor, neodyum mıknatıslar, sargı bobinleri, elektrik güçlendiricisi controller, rolant gibi malzemelerden oluşan bir makine üreterek kendi elektriğini kendi üretmeyi başardı.



20 yıldır inşaat işçisi olduğunu söyleyen 41 yaşındaki Halil Kılıç, çocukluktan bu yana elektrik işlerine büyük bir ilgisi olduğunu belirterek “Çocukluktan beri elektriğe büyük bir ilgim vardı. Sonra deney yapa yapa buralara geldim. İlk deneyim asenkron motorlarından alternatör yapmaya uğraştım. Çok düşük devirle alternatörler yapıyorum. Çokta verimli. Hatta 0,75 bir dinamoyla 7,5 KW elektrik enerjisi ile 380 asansörü çalıştırdım. Kendi inşaatımın işlerinde kullandım. Şuanda inşaatta kullandığım elektriğin yüzde 80'ini kendi üretimimden karşılıyorum. Yaptığım alternatörleri mühendisler gelip bakıyorlar. Verimliliğine bakıyorlar. Hatta motorcular istiyor. Alternatörleri, jeneratörlere takmak için. Rüzgar tribünleri için istiyorlar. 1 ay içerisinde 10 tane rüzgar tribünleri için ürettiğim alternatörleri 700 Tl’den satışını yaptım ”dedi.



Kış aylarında odun ve kömür kullanmadan dedesinin isminin verdiği “Fatih Elektrik Üretim Makinası” ile evinin ısınmasını dahil sağlandığı söyleyen Kılıç “Bu makineden 7,5 KW elektrik elde ediyorum. Kalorifer kazanına taktığım özel bir rezistans ile kömür kullanmadan evimin ısınmasını sağlıyorum. Destek verildiği takdirde bir dağın tepesi dahil taşınabilir bir enerji kurabilirim” dedi.


İnşaat işçisi Halil Kılıç’ın oğlu Emir Kılıç ise, bu süreçte babasına yaptığı çalışmalardan dolayı destek olduklarını tek başına yapamayacağı işler olduğunda babasına yardım ettiğini söyledi. Emir Kılıç, Çedaş’ın elektriğini kullanmadan kendi elektriğimizi kullanmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi.