Çarşamba Ovası'nda tarımsal üretimi çeşitlendirerek özellikle fındık üreticilerine alternatif gelir kaynağı oluşturmak için Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi hazırlandı.

"ARONYANIN ÜRETİMİ BAŞARILI OLDU"

Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle 2020 yılında 10 dönüm arazide deneme amaçlı dikimi yapılan aronyanın üretimi başarılı oldu.

FINDIĞA ALTERNATİF OLACAK

İkinci etapta da 11 bin 880 aronya fidanı alınarak fındık üreticilerine alternatif ürün olarak dağıtılacak.

"DAHA YÜKSEL GELİR GETİRİCİ"

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba Ovası'nın fındık ve kavak ağacı baskısı altında olduğunu kaydetti.

Aronya meyvesi deneme çalışmasını arazide kavak ağaçlarını sökerek yaptıklarını anlatan Sağlam, "Çarşamba Ovası'nı fındık baskısından kurtarabilmek için alternatif ürün arayışımız vardı. Kivi, aronya ve örtü altı yani seracılık tarımı ön plana çıktı. İki yıl önce aronya fidanlarını Bakanlığımızın desteğiyle alarak 10 dönüm arazide deneme yaptık. Fındığa göre bir dönüm arazide daha yüksek gelir getirici oldu. Fındıktan bir dönümden hava şartlarına göre ortalama 600 ile 800 kilogram arasında ürün alınırken aronya bahçesinde ise bir dönümde 1 ton ürün alınabiliyor. Bunun üzerine 10 dönüm olan deneme bahçemizi 100 dönüme çıkartmaya karar verdik." diye konuştu.

"KİLOGRAMI 30 LİRADAN SATILDI"

Sağlam, tıbbi ve aromatik bir bitki olan aronyanın Kuzey Amerika'da doğal olarak yetiştiğini, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde ilaç ve gıda sanayisinde kullanılabildiğini belirtti.

Deneme amaçlı dikilen ürünün geçen yıl kilogramı 30 liradan satıldığını ifade eden Sağlam, "Gerçekten bu, üreticiler için büyük bir rakam. İnşallah Çarşamba Ovamızı fındık baskısından kurtarmak için değişik alternatif ürünlere yöneliyoruz." dedi.

Sağlam, Çarşamba Ovası'nda üreticilerin arazilerini belirlemek için diktikleri söğüt ağaçlarından da mutlaka kurtulmak gerektiğini vurgulayarak, söğüt ağaçlarının sınır belirlemenin ötesinde üretim alanını düşürdüğünü sözlerine ekledi.

Üretici İsmail Çelebi ise arazinin fındık ve kavak ağaçları ile kaplı olduğunu belirterek, "Fındığa alternatif olsun diye 10 dönüm arazime aronya diktim. İlk deneme çalışmasını ben yaptığım için diğer üreticilere de örnek olmak istedim. Ben aronyanın fındıktan daha iyi olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Fındık üreticisi Ahmet Yılmaz da deneme amaçlı olarak 3 dönüm aronya fidanını arazisine dikeceğini aktardı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN