Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Altınkaya Barajı Havzası'nda geçen yıl kuraklığa bağlı ortaya çıkan alana buğday eken çiftçilerin ürünü bu yıl yağışlarla havzanın dolmaya başlamasıyla sular altında kaldı.

Altınkaya Barajı Havzası'nın çevresindeki köylerde yaşayan çiftçiler, barajın su tutması ve kuraklığa bağlı havzadaki suyun çekilmesiyle ortaya çıkan alana geçen yıl sonbaharda buğday ekti.

ÜRETİCİ ENDİŞELİ

Göl alanına buğday eken çiftçiler, bir ay sonra mahsullerini hasat etmeye hazırlanırken, yağışların ardından havzadaki su seviyesi yükselmeye başladı.
Geniş bir alan sular altında kalırken, çiftçiler geri kalan ekinlerini de kaybedecek olmanın endişesini taşıyor.

"GEÇEN YIL İYİ HASAT VARDI"

Bölgede ekim yapan çiftçilerden 32 yaşındaki Mehmet Akman,  arazinin son derece verimli olduğunu, dönüm başına 500 kilogram ile 1 ton arasında buğday aldıklarını söyledi.  Sular çekilince ortaya çıkan verimli alanı değerlendirmek istediklerini, bu yıl bu kadar yağış olacağını öngöremediklerini ifade eden Akman, "Bu araziye yirmiden fazla köyden vatandaş ekim yapıyor. Geçen yıl buradan tırlar dolusu buğday hasat ettik." dedi.

"BİZE BİRAZ SÜRE VERİN"

Barajdan su salımı olmazsa ekinlerini kurtarabileceklerini savunan Akman, "Hasat zamanına bir ay kaldı. Şu anda kurtarılabilecek 10 bin dönüm arazi var. Bize 25-30 gün gibi bir süre verilse hasadımızı yapacağız. Ondan sonra yine kapakları açsınlar, arazi bizim olsun demiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiftçilerden Veysel Akman da su altında kalan buğdaylarının zaten gittiğini ancak kalan 10 bin dönümlük arazinin kurtarılması için yetkililerden yardım istediklerini belirtti.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.