Samsun'a Özgü Tirit Nasıl Yapılır? Samsun'un yöresel yemeği Tirit nasıl yapılır? Tirit hangi etten ve nasıl yapılır gibi soruların yanıtını arıyorsanız işte tirit yemeğinin ortaya çıkış hikayesi... Tirit özellikle Karadeniz bölgesinde samsun ve Sinop illerinde bilinen ve sıklıkla tüketilen bir yemektir. Doğu yöresinde ise koyun etiyle yapılır. Urfa tiridi olarak bilinir. Şanlıurfa açık ekmeği, yoğurt ve sarımsakla servis edilir. Tirit yemeğinin adı eski dönemlerde birçok padişah tarafından kuşatılan fakat alınamayan 8 bin 336 kilometrelik Girit adasının alınamaması ekonominin bozulması ve İstanbul da ocakların isyanına neden olmuştur. bu bilginin padişaha verilmesiyle de Osmanlı mutfağına tirit yemeğinin girmesini sağlamıştır. yirmi dört sene sonra Fazıl Ahmet Paşa tarafından Girit alınmıştır bu olaylı Girit adasının alındığını kimse padişaha cesaret edip söyleyemez ve sonunda saray aşçısı çok güzel bir yemek hazırlar ve padişaha sunar padişah yemeğin adını sorar saray aşçısıysa cevap verir "Sultanım bu yemeğin ismi: Tepside tirit alındı Girit" der. Böylelikle tirit yemeği saray mutfağının özel yemeği olarak tarihe geçer. Orjinal yapımında  kaz etiyle yapılan tirit yemeği günümüzde daha çok tavuk etiyle yapılmaktadır.

SAMSUN TİRİDİ İÇİN MALZEMELER

1 tane bütün tavuk mümkünse bol yağlı cinsinden 1 kilo yufka ekmeği ( tiritlik yufka ) 1 yemek kaşığı tereyağı Pul biber Tuz

TİRİT YAPILIŞI

Tavuğu ister düdüklü ister normal tencerede kaynatıp suyunu alıyoruz yağı çok değil ise içine bir yemek kaşığı tereyağı ekliyoruz. Yufkaları üç parmak genişliğinde uzunlamasına olacak şekilde sarıp beş parmak uzunluğunda kesiyoruz. Ayırdığımız kaynar olan tavuk suyunun içine batırıp yufkanın iyice ıslanmasını sağlıyoruz ve tepsiye diziyoruz. Tüm yufkalar bitene kadar işleme devam ediyoruz üzerine de tavukları didikleyerek karabiber serperek sıcak bir şekilde servis ediyoruz SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.