Samsun Canlı Haber TV muhabirleri Samsunlu esnafla bir araya geldi. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü, bu nedenle işlerinin kötü etkinlendiğini söyleyenlerin haricinde özellikle gıda satışı yapanlar, bir hayli memnun. Marketçiler, toptan gıdacılar ve manavlar, "Diğer aylara göre Ramazan'da işlerimiz yüzde 30 arttı" diyor.

işlerini kötü anlamda etkilediğini söyleyen esnaf, vatandaşların alım gücünün azaldığını ve buna ekonomik sıkıntıların da neden olduğunu söyledi. Gıda satışı yapan vatandaşların ise ramazan ayında yüzleri güldü.

ARTIK ORTA KESİM KALMADI
Muhammet GÖRMÜŞ: Ramazan ayında işlerimiz yüzde 30 daha fazla arttı. Fakat vatandaşta para yok. Bir kısmı alıyor bir kısmı ise alamıyor. Birisi geliyor torba dolusu alırken bir diğeri ise 1 kilogram zor alıyor. Artık 2 kesim insan var. Bir çok alan bir de az alan. Orta kesim ortada yok artık kalmadı. Ramazan’da da durum bu şekilde alım gücüne göre değişti. Milletin hali artık harap durumda. İsteriz ki herkes istediğini alıp yesin. Fakat şartlar buna izin vermiyor. 

DİĞER 11 AYA GÖRE İŞLER ÇOK İYİ
Süleyman TAŞDEMİR: Ramazan ayı işlerimizi çok güzel etkiledi. Biz manavcı olduğumuz için Ramazan Ayı’nda kötü anlamda bir etkilenme yaşamıyoruz. Fiyatlarımızda da bir düşüş yaşandı. O yüzden vatandaşlar rahat ihtiyaçlarını karşılıyor. Tabi ki diğer 11 aya göre işler çok iyi. Bunun da sebebi Ramazan Ayı’nda insanların misafir ağırlaması da olabilir. Zaten Ramazan’da yemeğe ağırlık veriliyor. O yüzden bizim işlerimizi ramazan ayı güzel geçiyor.

RAMAZAN AYI BİZİM İÇİN BEREKETLİ GEÇİYOR
Adem DİYENLİ: Biz hurma, kayısı, kuru üzüm gibi şeyler sattığımız için Ramazan ayı bizim için bereketli geçiyor. Şu an aldığım ürünleri bitirmeye çalışıyoruz. Geçen Ramazan’dan farklı bir durum olmadı. Geçen senede iyi geçmişti. Diğer 11 aya göre tabi ki daha iyi işler. Çünkü hurma, kuru kayısı, kuru üzüm daha çok Ramazan ayında oruç açmak için alınıyor. Bu anlamda da bizim için bereketli bir ay oluyor. Ramazan’da da en çok talep göre hurma oluyor. 

BALIĞA TALEP YOK
Bülent ÇAKMAK: Ramazan ayı olmasına rağmen balıklar çok az. O yüzden balığın fiyatları da normal değil. 15 TL somon, 20 TL levrek, çupra 25 TL. Havalarında sıcak olması nedeniyle tezgâhlarda balık yok. Vatandaşlarda balığa yönelmiyor. Sezonumuz açılmalı ki insanlarımıza balık yedirelim. Ramazanda balığa her hangi bir talep olmadı. Herkes tavuk ve ete yöneldi. Balık evde kokuyor diyorlar fakat balık hepsinden daha faydalı. Hem hastaya ilaç hem de daha dinç oluyorsun. Balık yiyen kişinin ömrü uzun olur. 

VATANDAŞTA ALIM GÜCÜ YOK, AKŞAMA KADAR YATIYORUZ
Selami KAYA: Ramazan ayı işlerimizi çok kötü etkiledi. Akşama kadar yatıyoruz. Çünkü pahalılık var, alım gücü yok. Bir de Ramazan dolayısıyla işler yüzde, 70 kesik durumda. Geçen Ramazan ve aylara göre en kötü ayımızı geçiriyoruz. 94 TL pastırma, 85 TL kavurma. Vatandaşlar az paraya az yiyecek alıyor. Tabi olan biz esnafa da oluyor. Samsun diğer şehirlere göre daha ucuz. İstanbul’da pastırma ve kavurmayı bu fiyata almanız mümkün değil. Fakat yine de bir alım gücü Samsun’da yok.

İŞLERİMİZDE DÜŞÜŞLER YAŞADIK
Emine SÜRMEN: Ramazan ayı işlerimizi çok etkiledi. O yüzden işlerimiz de düşüşler yaşıyoruz. Çünkü insanlar oruç tutuyor ve fazla dışarı çıkmak istemiyor. Ekonomik sıkıntılar da tabi ki işlerimize büyük bir etken oldu. İnşallah ramazan ayından sonra işlerimiz açılacak tek dileğimiz bu. Tabi ki Ramazan ayından önce işlerimiz daha güzeldi. Bir de Ramazan ayının kendine has bir bereketi var. Sofralar kuruluyor, akrabalarla bir araya geliniyor. Bunlar da bu ayın en güzel bereketi olduğunu düşünüyorum. 

RAMAZANDA İNSANLAR GIDAYA YÖNELDİ
Bünyamin DEMİRCİOĞLU: Ramazan ayında işlerimiz durdu. Çünkü ramazan ayında insanlar gıdaya yemeğe yöneldi. O yüzden giyim 2’nci Planda kaldı. Diğer aylar da vatandaşların giyim talebi daha fazla oluyor. Bunun alım gücüyle alakalı olduğunu da düşünmüyorum. Bir de önümüzde bir seçim var. O yüzden vatandaşlar beklemede kalıyor. Acaba ne olacak diye vatandaşlarımız karamsar bir durumda.

İLK 15 GÜN KÖTÜ ETKİLEDİ 
Rasim YELKOVANCI: Ramazan ayı işlerimizi ilk 15 gün etkiledi. Fakat şu an işlerimiz biraz açılmaya başladı. Bunun da sebebi dövizlerin artması. Dolar yükseldi. O yüzden insanların maddi anlamda sıkıntılar yaşıyor. Parası dövizde olan da parasını bozdurmuyor. Fakat son günlerde biraz düzelmeler oluyor. Seçimden sonra daha da düşmesini bekliyoruz. 

Röportaj: Havanur SUBAŞI- Mustafa İNAN