Mimarlar Odası'ndan Samsun Büyükşehir'e çağrı! O projeden vazgeçin
Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, Büyükşehir'in Cumhuriyet Meydanı için aldığı kararın geçmişin hatalarını tekrarlamak olduğunu belirterek, "Yıkım projelerinden vazgeçin" çağrısı yaptı

Mimarlar Odası'ndan Büyükşehir'e çağrı! O projeden vazgeçin Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, Büyükşehir'in Cumhuriyet Meydanı için aldığı kararın geçmişin hatalarını tekrarlamak olduğunu belirterek, "Yıkım projelerinden vazgeçin" çağrısı yaptı
Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Meydanı için planladığı kentsel dönüşüm projesini kaynak israfı olarak değerlendirerek, mülk sahiplerinin ve kamunun görüşünün alınmamasının önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.
KİMSENİN GÖRÜŞÜ ALINMAMIŞ
PROJENİN KAMU YARARI YOK
Samsun'da kentsel dönüşüm kapsamında daha acil dönüştürülmesi gereken bölgeler bulunduğuna dikkati çeken Şener,"Cumhuriyet Meydanı'nın bulunduğu adada; Bafra İş Hanı (7 kat), Güvhan İş Hanı (9 Kat), Uzunoğlu İş Merkezi (7 kat), Ortaklar İş Merkezi (7 kat), Cumhuriyet İş Hanı ( 9 kat), Bestaş İşhanı (8 Kat) bulunmaktadır. Meydanın yeterli büyüklükte olup, alan yüzölçümünün büyütülmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Altı adet iş hanının yıkılması durumunda, şehrin kültürel kimliğinde önemli yeri olan Konak Sineması ve SSK binalarının yıkılarak yapılan daha yüksek bina ortaya çıkacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar da düşünüldüğünde yapılması planlanan bu uygulamada kamu yararı bulunmadığı aşikardır" dedi.
VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILMALI
Eldeki kaynakların verimli bir şekilde kullanılmadığını kaydeden Şener, "Eski Özel İdare'ye ait 3 adet binanın yıkılması kentimizin o bölgesine katkıda bulunabilir. Ancak bu binalar kamunun elinde iken zemin katları yakın geçmişte satılmış, dolayısıyla mülkiyet el değiştirmiştir. Yıkılabilmeleri için satılan zemin katların tekrar kamulaştırılmaları gerekecektir. Bu durum ne kadar öngörüsüz ve plansız hareket edildiğini, eldeki sınırlı kaynakların verimli bir şekilde kullanılmadığına örnek teşkil etmektedir" dedi.
KORUNMASI ZORUNLUDUR
Samsun Diyanet Sitesi Kompleksi'nin, ulusal mimari yarışma projesi ile elde edilmiş, Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında koruma altında olan bir yapı olduğunu belirten Şener, "Söz konusu yapı ülkemizde yapılan ilk kendine özgü kabuk sistemi ile inşa edilmiş eserlerden birisi olma özelliğini taşımaktadır. Bütün bu özellikleri eserin kültür varlığı olarak tescilini ve korunmasını zorunlu kılmaktadır. Oysa, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması öngörülen müdahalelerin yapının özgünlüğünü zedeleyecek nitelikler taşıdığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, günümüzde özgün ve tarihi değeri olan yapılarla ilgili yıkım kararlarının verilmesi, geçmişin hatalarının tekrarlanması anlamına gelecektir."