ÇARŞAMBA GÖĞCELİ CAMİİ TARİHÇESİ

Samsun Çarşamba Göğceli Camii 1200'lü yıllarda inşa edilmiş ahşap bir camidir. Yurt dışından gelen bilim insanlarının yaptıkları teknik değerlendirmelere göre, caminin 1206 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Fakat, caminin içinde bulunan Hicri Takvim'e göre caminin bundan 10 yıl önce yapılmış ihtimalleri de bulunmaktadır.

civisiz camii.jpg

ÇARŞAMBA ÇİVİSİZ CAMİİ'NİN YAPIM TEKNİĞİ HİTİTLER'DE DE KULLANILMIŞTIR.

Çarşambada bulunan çivisiz cami ahşap yapı ve kurtboğaz tekniğiyle yapılmış çivi kullanılmamış bir camidir. Çivisiz cami diğer bilinen adıyla Göğceli camii ahşaptan yığma tekniği ile ün yapmıştır. Yığma tekniğinin ilk ve en güzel örneklerindendir. motiflerde kök boya kullanılmıştır.

civisiz camii 2.jpg

800 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

Yapı tekniği yerden 70 santimetre yukarda tutulmasını sağlamış ve ahşap olduğu için rutubetten uzak tutularak korunması sağlanmıştır. 800 yıllık geçmişe sahip olan Göğceli Camii'nin bu sayede uzun ömürlü olduğu ve dimdik ayakta durabildiği söylenmektedir.  Aynı zamanda zemindeki deprem takozları sayesinde cami depremlerden de etkilenmemiştir. 

civisiz camii 4.jpg

GÖĞCELİ CAMİ SÜTUNLARI KIBLEYE DOĞRU EĞİMLİ

Çivisiz Göğceli Camii hakkında bilgiler aktaran İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, caminin sütunlarının kıbleye doğru eğimli olmasının nedeninin, halk arasındaki inanışa göre, yıkılırsa kıbleye doğru yıkılsın diye olduğunu ifade etmektedir. İpekdal açıklamasının devamında, "Göğceli Camisi ile ilgili, 10 Selçuklu sultanı, 36 Osmanlı padişahı ve 12 Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı görmüş bir caminin içindeyiz şu anda. Ahmet Hamdi Tanpınar 'Bursa'da Zaman' şiirinde şöyle bir mısra kullanıyor, 'Duyduk bir musiki gibi zamandan, çinilere sinmiş Kur'an sesini.' Biz de 800 yıllık mabedin içinde ahşaplara sinmiş Kur'an sesini hissediyoruz. Önemli bir eser. Anadolu'muzun, Samsun'umuzun, Çarşamba'mızın tapusu hükmünde diyebileceğimiz bir mabet." ifadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.  

cavisiz camii 3.jpg

civisiz camii 6.jpg