Samsun'un ilçesi Vezirköprü'nün tarihi Yel Değirmeni, Çırakman köyünde 1860'lı yıllarda yaşayan Rumlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bu değirmenin en önemli özelliği Karadeniz bölgesinin taş gövdeli tek yel değirmeni olmasıdır. Tekkeköy Belediyesi tarafından 2012 yılında aslına uygun şekilde restore edilen tarihi yapıyı çok sayıda yerli ve yabancı turistler ziyaret etmektedir.

yel değirmeni 1.jpg

Tarihi Çırakman Yel Değirmeni, Çırakman mahallesi mezarlığı olarak bilinen alanda bulunan Tekkeköy ilçesi Çırakman mahallesinde bulunmaktadır. Samsun merkezden toplu taşıma araçlarıyla gidilebilir. Değirmenin çevresinde, etrafında sosyal faaliyet mümkün değildir. Yel değirmeninin içinde gezilebilir.

MİMARİ YAPISI

Taştan yapılmış tarihi yapı, silindir bir şekle sahip olan tek mekanı bulunan, hafifçe yukarı doğru daralan ve bir çatı ile üstü kapanmış eserdir. Değirmenin içinde eski zamanlarda kullanılan ev aletlerinin örnekleri sergilenmektedir. Yel değirmeni yüksek bir alana kurulmuş şehri üstten gören konumu olması dolayısıyla manzarası çok güzeldir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

tarihi yel değirmeni 1.png