İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM'de engelli vatandaşların sorunları üzerine yaptığı konuşmada, "Engelli vatandaşlarımız her geçen gün yoksullaşıyor. Bu nedenle engelli maaşları en az asgari ücret seviyesine çıkartılması gerek" ifadelerini kullandı.

'KOTA AÇIĞI VAR'

Türkiye'de engelli istihdamı zorunluluğunun kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 olduğunu belirten Bedri Yaşar; bu kotaların hem yetersiz olduğunu hem de işverenler tarafından engelli istihdamının tam olarak doldurulmadığını belirtti. 2021 yılında 62 bin engelli kişinin iş için başvurduğunu; ancak sadece bin 961 kişinin işe yerleşebildiğini ileri süren Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Engelli çalıştırmakla yükümlü olan işyerlerinde kota açığı 2022 yılı Ocak sonu itibarıyla kamuda 4 bin, özel sektörde ise 21 bindir."

DESTEKLER ARTIRILMALI

2021 yılında kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara İŞKUR tarafından 65 bin TL'ye kadar hibe desteği de verildiğini ifade eden Yaşar; bu tutarın da güncel şartlara göre muhakkak artırılması gerektiğini vurguladı. Engelli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini önemle belirten Bedri Yaşar; konuya ilişkin, "2021 yılında Engel oranı yüzde 40-69 arası olanlar için 661 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 843 lira olmuştur. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2021 yılında 992 lira iken; 2022 yılında bin 264 lira olmuştur. Enflasyon oranın yüzde 70 olduğu ülkemizde bu maaşlarla bırakın sokağa çıkmayı; yaşamak bile mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

YASALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ

Engelli dostu yasaların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Yaşar; "Engelli bireylerin bağımsız ve kendi kendine yeterli bir yaşam sürdürmesinin koşulları hala oluşturulmuş değildir. Gelin hep birlikte engellilerin hayatını kolaylaştıralım. Engelli Yurttaşlara engel olmayalım "dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.