Kastamonu’da dün akşam saatlerinde meydana gelen ve aralıklarla devam eden heyelan, vatandaşlara korkulu dakikalar yaşatmaya devam ediyor. Bazı vatandaşlar, evlerini heyelandan koruyabilmek için kazma ve kürekle mücadele veriyor.
Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesine bağlı Yassıkışla köyünde, dün akşam saatlerinde karların erimesiyle birlikte heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle yaklaşık 20 ev hasar gördü ve bu evlerde oturan vatandaşlar, evlerinden tahliye edildi. Aileler, geceyi soğuk havaya rağmen dışarıda geçirdi. Bazı aileler de komşularına sığındı. Evleri ve ahırları tehdit eden heyelana karşı vatandaşlar, kendi imkanlarıyla önlem almaya çalışıyor. Vatandaşlar, ahırlarındaki hayvanları da dışarı çıkartarak korumaya çalışıyor.
Köylerinde yaklaşık 15 gündür elektrikleri olmayan köylüler, heyelan nedeniyle evlerine gidemeyince geceyi, jeneratör vasıtasıyla aydınlattıkları bir kıraathanede geçirdiler.
İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, heyelan bölgesine giderek, hasar tespit çalışması yaptı. Bunun yanı sıra, Doğanyurt İlçe Özel İdare’ye ait iş makinesiyle, heyelana karşı önlem alınmaya çalışılıyor. Yolda biriken toprak iş makinesiyle temizlenerek, heyelanın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ayrıca Doğanyurt İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, heyelan bölgesinde geniş güvenlik önlemleri alırken, can kaybının yaşanmaması için tedbirlerini arttırıyor.
Heyelan nedeniyle olası can kayıplarını önleme için sağlık ekipleri de, hazır bekletiliyor.
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bölgede, aralıklarla devam eden heyelana karşı ekipler, mücadelesini sürdürüyor.
Bunun yanı sıra bazı aileler, evlerini heyelandan koruyabilmek için ellerinde kazma ve kürekle, kayan toprağı uzaklaştırmaya çalışıyor. Köylüler, heyelana karşı yürütülen çalışmaları telaşlı gözlerle izliyor.
Evi ve ahırı büyük zarar görün köy sakini Mustafa Akar, karların erimesiyle birlikte köylerinin üzerinde heyelan oluştuğunu belirterek, “Heyelanda, evim kullanılamaz hale geldi. Ahırım da göçtü. Çok felaket bir durumdayız. Hayat durma noktasına geldi” dedi.