Mardin’de alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık olan tarihi yapı, ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. 10 yıl önce kiraladığı tarihi yapıyı restore etmek isteyen Metin Ezilmez, yapının yıkılma tehlikesinin olduğunu, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için ilgili kurumlardan sahiplenme beklediklerini ifade etti.

Mardin’in Üçyol mevkisinde bulunan ve Bizans döneminden kalan alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık tarihi yapı, yıllardır süregelen ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. İki bölümden oluşan ve Müşfik Oral’a ait olan yapıyı, butik otel ve restoran yapmak için 10 yıl önce kiralayan Metin Ezilmez, tarihi binayı hem ayakta tutmak hem de turizme kazandırmak için destek istedi. Binanın güçlendirilmesi ve restore edilmesi için 10 yıldır uğraştığını anlatan Ezilmez, şunları söyledi:

“10 yıl önce binayı kiralayıp, butik otel ve restoran yapmak istedim. Mimari değeri yüksek binada Anıtlar Kurulu izin ve denetimleri ile restorasyona başladık. Sıva söküm ve onarımı aşamasında, üst katın güçlendirilmeden inşa edildiği anlaşılınca, Anıtlar Yüksek Kuruluna müracaat ettik. Mimarlar ve arkeologlar oluşan teknik heyet ile belediyenin görevlendirdiği mimar heyeti tarafından hazırlanan 3 ayrı raporda, cadde üzerinde bulunan binanın önünden geçen yolda araç geçişinin fazla olduğu, üst kattaki yapıda açılan derzlerin güçlendirilerek doldurulmaması durumunda binanın yıkılma tehlikesi bulunduğu şeklinde bilgi verildi. Biz hissedarları bir araya getiremeyince, bu ışın altından kalkamadık."

“Sit alanında bulunuyor”

Binanın sit alanında bulunduğu ve yüksek mimari değere sahip olduğunu dile getiren Ezilmez, “Üçyol’dan eski hükümet konağına giden yol üzerinde bulunan binanın altından trafik akışı oldukça yoğun. Günde ortalama 500 araç ve turizm mevsiminde yüzlerce insan geçiyor. Binanın altında bulunan Abbara denilen tünelde fotoğraf çekenler oldukça fazla. Bina yıkılırsa hem mimari ve tarihi değeri yüksek bir yapı yok olacak hem de faciaya yol açacak” dedi.

“Valilik ve belediye sahiplensin”

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Mardin Valiliği veya belediyenin binayı istimlak yoluyla alıp, kente ve turizme kazandırılmasını isteyen Ezilmez, “Bina konumu ve yeri itibarı ile caddeye güzel bir görsellik katıyor. Hissedarları bir araya getiremedik. Binaya müdahale edilmezse önümüzdeki kış şartlarına dayanmayacak ve yıkılacak” diye konuştu.