BAFRA DENİZ FENERİ

Bafra Deniz Feneri, ilçenin deniz kıyısında bulunmasından dolayı yüzyıllarca gemiciler tarafından dikkat çekmiştir. Gemiciler alışveriş için Bafra kıyısına demir atmışlardır. Deniz kazalarını önlemek amacıyla Osmanlılar döneminde Bafra ilçesinin kuzeybatısında bulunan Fener Köyü kıyısına ahşap bir deniz feneri yapılmıştır. O dönemler Bafra Fransızların kontrolündeydi. Daha sonraları Fransızlar yüksek demir fener inşa ederek değiştirmişlerdir. Bugün ilçede bulunan fenerin 750 metre ilerisinde bulunmaktaydı.

FENER'İN İLK BEKÇİLERİ KİMLER?

Fenerin ilk bekçileri Alaçamlı Conbuluk namı ile anılan Mehmet ve Bafralı Hasan Efendi’ydi. Fakat 1921 yılında Türklere Rumlar tarafında yapılan baskılar doğrultusunda feneri terk etmek zorunda kalmışlardır.

304833,04--deniz-feneri-03jpg.png

Zaman içerisinde deniz dalgaları sürekli olarak karayı aşınması sebebi ile o zamanki fener aşınır ve bugünkü fener yapılır. İşlevini hala sürdürmekte olan Bafra Deniz Feneri, 1937 yılında Fransızlar tarafından dönemin Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine devredilmiştir.

BAFRA DENİZ FENERİ ÖZELLİKLERİ

Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan fener, denizden 50 metre içeride bulunmaktadır. Deniz Feneri,7 direk üzerine yapılmıştır .Her direk 5 metre uzunlukta, eni ise 3.5 metredir. İçerisinde ise, giriş kapısın ve kule kapısı arasında 99 merdiven bulunmaktadır. deniz fenerinde her 20 saniyede 5 saniyede bir sarı ışık çakmaktadır. Makine, 35 metrelik sırma çelik telin ucundaki 25 kg ağırlığındaki pikin zemberek vazifesi görmesiyle çalışıyor.

 SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.