FINDIK ÜRETİCİSİ ZOR DORUMDA

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ile Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, fındığın tüccarlar tarafından ucuza alındığını, bu nedenle üreticinin zor durumda olduğunu söyledi.

Erdal Avcı, TMO'nun kotada iyileştirme yapılması gerektiğini belirterek yetkililere seslenirken, Ferda Ergün ise "TMO kotayı kaldırmadığı sürece, üretici fırsatçıların eline düşecektir" dedi.

"YÜZDE 30 ARTIRILMALI"

TMO'nun fındık alım kotasını en az yüzde 30 artırması gerektiğini dile getiren Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "TMO genel müdürümüze konuyu arz ettim. Alım kotasının en az yüzde 30 artırılması, çiftçilerimizin tüccara ucuza satmanın önüne geçecektir. Arada uçurum var. Fındık tüccarda 43, devletimizde 52 lira. Çiftçilerimiz fındık fiyatlarını olumlu karşıladı. Ama TMO'nun buğdayda uyguladığı gibi ÇKS'nin 2 katı kadar fındık vermesinin önünün açılmasını talep ediyoruz. Bundan fazlası olursa tüccar ucuza aldığı fındığı devlete pahalı satmaya kalkar. Eğer bu kotada bir iyileştirme olmazsa fındığını çiftçi 54 liraya değil 47 buçuk liraya satmış olacak. Yarısını TMO'ya yarısını tüccara verdiği takdirde 54 liranın ortalaması 47 buçuğa tekabül ediyor. Cumhurbaşkanımızdan, Tarım Bakanımızdan ve TMO Genel Müdürümüzden bu talebe olumlu yanıt vermesini bekliyoruz" diye konuştu. 

"TÜCCAR FIRSATÇILIK YAPIYOR"

Fındık fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise şunları söyledi:
"Şu anda tüccarlar fındık fiyatını üreticiden çok düşük fiyata alarak fırsatçılık yapıyor. Okullar açılacağı için üreticinin paraya ihtiyacı var o yüzden de satmak zorunda kalıyor. TMO 51 lira 50 kuruşa alıyor ama TMO'ya herkes fındık veremiyor. Kota da düşük gösterildiği için üreticiyi zora sokuyor. TMO'nun kotayı kaldırmadığı sürece, üretici fırsatçıların eline düşecektir." 

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.