Samsun Valisi Orhan Tavlı, depremlere hazırlıklı olmanın, önceden tedbir almanın önemine değinerek, "50 binden fazla vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri tüm afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğini hepimize çok acı bir şekilde yeniden hatırlattı" dedi. 

AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLDULAR

Samsun’da 301 din görevlisi ve 74 sağlık çalışanı kimlik kartlarını alarak destek AFAD gönüllüsü oldu. Destek AFAD Gönüllüsü 301 din görevlisi ve 74 sağlık çalışanının kimlik kartı teslim töreni, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon Şehit Ömer Halisdemir katında yapıldı. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. 

TEDBİR ALMAK ÖNEMLİ

Muhtemel bir doğal afete hazırlıklı olmanın önemine değinen Samsun Valisi Orhan Tavlı, "50 binden fazla vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri tüm afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğini hepimize çok acı bir şekilde yeniden hatırlattı. Tüm Türkiye birlikte oldu. Aziz milletimizin duruşu, tüm dünyaya, tüm insanlığa örnek olacak bir duruştu. Yangın ve deprem felaketlerini idarecilikte Çanakkale’de yaşadım. Son Kahramanmaraş merkezli depremde AFAD çalışanları ve diğer kamu kurumları örnek bir gayret gösterdi. Vatandaşlarımız da o dönemde müthiş bir birlik beraberlik gösterdiler. AFAD gönüllüsü tüm personelimize şükranlarımı iletiyorum. Depremlere hazırlıklı olmak, önceden tedbir almak önemli. Kamusal görevlerimizin yanında insani bir görev olarak eğitim aldınız. 100 bin gönüllü rakamını yakalamak için valilik adına destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ

Sadece AFAD’ın 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremde bölge genelinde 100 milyar TL’den fazla harcama yaptığını ifade eden Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Şu ana kadar sadece AFAD’ın deprem bölgesine harcamış olduğu rakam 100 milyar TL’nin üzerinde. Diğer kurumların harcamaları bunun dışında. 2024 yılı bütçesinde 672 milyar TL AFAD’a kalıcı konutlar yapmak üzere verildi. Ülkemiz büyük afetlere maruz kalan bir ülke. Sel, taşkın, heyelan, deprem riski olan birçok yerimiz var. Vatandaşlarımızda afetlere karşı bir farkındalık oluşturmak zorundayız. Bir afet olduğunda vatandaşlarımızda doğru davranış değişikliğini dönüştüremezsek yine sıkıntı yaşıyoruz. Bunun örneklerini 6 Şubat depremlerinde gördük. Bu konularda gönüllülere çok büyük görev düşüyor. Bugün din görevlileri ve sağlık çalışanları sertifikalarını alacaklar. Gönüllülerimize şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ

Üniversite bünyesinde  40 dönümlük alan içinde bir AFAD eğitim parkuru planlandığını kaydeden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Çocuk, erişkin, köpek, diğer geleneksel sportif aktivitelerin yapılabileceği bir parkur planlandı. Arzu ettiğimiz şey buranın aktif olarak kullanılması. Müftü hocam arama-kurtarma ekibi kurmak istediklerini söyledi. Biz bu noktada çok mutlu oluruz. Arama kurtarma noktasında, ekipmanın kullanılması noktasında biz her türlü desteği veririz" ifadelerini kullandı. 6 Şubat depremlerinin ardından ağustos ayına kadar Samsun'dan dönüşümlü olarak 605 din görevlisi ve Kur'an kursu öğreticilerinin başta Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere yıkımın etkilerinin görüldüğü illerde görevlendirildiğini belirten Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır da şunları söyledi: "Personelimiz, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı dini yönden rahatlamalarını sağlamak amacıyla katkıda bulundu. Bu doğrultuda milletimizin doğumundan ölümüne yanında olan din görevlisi ve gönüllüsü hocalarımız oradaki vatandaşlarımızın her daim yanında bulundu. Şu an Samsun İl Müftülüğü'nde 4 bin 200 personeliz. 301 gönüllü bizler için yeterli değil. Bu sayının artırılması ve arama-kurtarma çalışması noktasında bir ekibe ihtiyacımız var bunun için de çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam edecek."

İnanç Dünyası 2 Mayıs Perşembe Kanal S'de İnanç Dünyası 2 Mayıs Perşembe Kanal S'de

23 BİN 700 GÖNÜLLÜ VAR

Samsun AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı da şu bilgileri verdi: "Samsun'da 2022 yılında 10 bin gönüllümüz varken, bu sayı 2023 yılında 23 bin 700'e ulaşmış durumdadır. Depremde Gaziantep ve Hatay'da görev yaptım. Bu illerde de Samsun AFAD gönüllüleri bizlere destek verdi. AFAD gönüllerinin kapasitesinin artırılması için farklı eğitimler Samsun Valiliği tarafından gerçekleştirilmektedir." Tören destek AFAD gönüllülerinin kimliklerinin almasının ardından sona erdi. 

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.