Samsun Valiliği, bugün tespit edilen rip akıntısına karşı vatandaşları uyardı. Sosyal medya hesabından vatandaşların denize girmesinin tehlikeli olduğunu belirten Valilik, "Bu konuda dikkatli ve bilinçli olmanızı önemle istirham ediyoruz" denildi. 

"DİKKATLİ VE BİLİNÇLİ OLMANIZI İSTİRHAM EDİYORUZ"

Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Kıymetli hemşehrilerimiz; Bugün Samsun sahillerinde çeken (rip) akıntının etkili olduğu tespit edilmiştir. Bugün denize girmemenizi, bu konuda dikkatli ve bilinçli olmanızı önemle istirham ediyoruz. 

RİP AKINTISI NEDİR?

Rip akıntısı yani toplumda bilinen adıyla çeken akıntı, deniz dibindeki kırılan dalgaların çukur bölgelere doğru hareketiyle oluşur. Dalgalar hızla hareket ederken, çeken akıntının gücü de artar. Rüzgarlı, fırtınalı havalarda görülen rip akıntı özellikle Karadeniz'de tehlike oluşturmakta ve boğulmaların başlıca nedeni olarak görülmektedir. Bu akıntılar dibe doğru çekmez aksine yüzen kişiyi açığa doğru sürükler. Yüzücü yaşadığı panikle kıyıya dönmeye çalıştıkça açığa doğru sürüklenir. 

ÇEKEN AKINTI NASIL TESPİT EDİLİR?

Rip akıntısını (Çeken akıntı) tespit etmek mümkündür. Eğer suyun renginde diğer bölgelere göre bir renk farklılığı varsa ya da düzensiz ilerleyen veya karışmış bir su görüntüsü mevcutsa ve denize doğru ilerleyen köpükler varsa o bölgeden uzaklaşmak gerekir. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.