Samsun Site Camii Yıkılıyor Mu? Yargıya Gidilecek! Samsun Mimarlar Odası, Site Cami'nin koruma altına alınması için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yaptı. Başvuru reddedilirken, oda ise yargı yoluna gideceklerini açıkladı

Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, Site Camii'nin koruma altına alınması ile ilgili yaptıkları başvuruyu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na reddetmesinin ardından, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

23-site (2).jpg

SİTE CAMİİ'NİN YIKIMI GÜNDEMDE

Samsun Diyanet Sitesi olarak da bilinen yapının, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin aldığı Kentsel Dönüşüm Kararı ile kısmen veya tamamen yıkımının gündemde olduğunu kaydeden Şener, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, "İbadethane ve çarşı kültürünü bir arada barındırmak üzere kurgulanan ve 1975 yılında düzenlenen Samsun Diyanet Sitesi Mimari Proje Yarışması'nın birincisi olarak inşa edilen, bugünkü adı ile Site Camii; mimari, nitelik, kent tarihi, toplumsal hafıza, mimarlık tarihi, ticaret ve ekonomi gibi pek çok açıdan taşıdığı değerler nedeniyle kentin modern mimarlık mirası kapsamında tescillenmesi gereken bir kültür varlığı niteliği taşımaktadır" dedi.

23-site (1).jpg

KURUL TALEBİ REDDETTİ

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yaptıkları başvuruyu, "Site Camii'nin 2863 sayılı yasa kapsamında kalmadığı anlaşıldığından tesciline gerek olmadığına karar verildi" diyerek geri çevirdiğini kaydeden Şener, gelen bu yanıt üzerine Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu'na itiraz ettiklerini buradan da olumlu cevap alamadıklarını belirtti.

SİTE CAMİİ İÇİN YARGI YOLU

Mimarlar Odası Başkanı Şener, bölge kurulu ve yüksek kurulun Site Camii'nin tescillenmemesine yönelik verdiği kararları ise yargıya taşıyacaklarını dile getirdi.

Ercan ÜSLÜ

 SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.