Samsun'da Canik Belediyesi tarafından kurulan "Sıfır Atık Köyü" Türkiye Belediyeler Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Belediyeler İçin Sıfır Atık Fikir Yarışması’nda ödül almaya hak kazanan “Sıfır Atık Köyü Projesi' 2021 yılında hayata geçirilmiştir.

www.canik.bel.tr-15437-canikte-sifir-atik-koyu-kuruldu-PP7I45YHBFCI.jpeg

SIFIR ATIK KÖYÜ'NDE NELER VAR?

HURDA MALZEMELERDEN TASARIM

Samsun'un Canik ilçesindeki Sıfır Atık Köyü'nün içinde hurda malzemelerden yapılmış atık saç, metal ve buna benzer malzemeler kullanılarak Karadeniz'in sembolleri arasında yer alan balık tasarımı bulunmaktadır.

www.canik.bel.tr-2084--sifir-atik-koyu-projesi-SD2I38SJILFB.png

GERİ DÖNÜŞÜM MÜZESİ

Sıfır Atık Köyü'nün içinde yer alan müze güneş panelleri ve rüzgar türbininden alınan enerji ile aydınlatılmaktadır. Bu oluşumla birlikte doğaya uyumlu olarak ‘Kentsel Isı Ada’ etkisi azalması sağlanmıştır. Geri dönüşüm müzesinde enerji geri dönüşümü sağlamak amaçlı bisiklet pedalı yardımıyla ışık enerjisi dönüşümü ve telefonların şarj edilebileceği bir mekanizmada yer almaktadır.

ATIK GEÇİCİ DEPOLAMA ALANI

Sıfır Atık Köyü içinde yerleştirilmiş kutulara köyden çıkacak atıkların toplanarak, biriktirilip lisanslı firmalara gönderilmesi sağlanmaktadır.

www.canik.bel.tr-2084--sifir-atik-koyu-projesi-HB7F75YMIRHF.png

YAĞMUR SUYU DEPOLAMA ALANI

Müze'nin çatısına yerleştirilmiş su toplama kanalları yardımıyla yağmur suyu hasadı yapılmakta ve filtre yardımıyla dışarıdan girecek yapraklar ayrıştırılmaktadır. depolanan su, tarla alanlarında kullanılmaktadır.

DÖNÜŞÜM SERALARI

Sıfır atık köyünün içinde oluşturulan sera alanları, ahşap atık ve naylon gibi malzemeler kullanılarak yapılmıştır.ve etkinliklerde Canik belediyesi tarafından okullarda öğrencilere sorumluluk aşılamak ve kendi elleriyle ürün yetiştirmeyi öğrenmeleri amaçlanmıştır.

sıfır atık köyü.jpeg

KOMPOST ALANI

Kompost alanında bahçeden çıkan yeşil atıklar karıştırılarak gübre haline getirilerek tarlada ürün yetiştirme amaçlı kullanılması amaçlanmıştır.

GERİ DÖNÜŞÜM OYUN GRUPLARI VE OTURMA ALANLARI

Köyün konsepti dahilinde eski ahşap, atık ve kütüklerden tasarlanmış kaydıraklı traktör, mini karavan yürüme ve tırmanma parkuru bulunmaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN