Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Visegrad Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak üzere Macaristan’ın başkenti Budapeşte'ye geldi.

Uluslararası Ferenc Liszt Havalimanı’nda Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Kemal Gür tarafından karşılanan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, havalimanından doğruca Gül Baba Türbesi’ne gelerek Bektaşi Dervişi Gül Baba’yı ziyaret etti. Türbede dua eden ve ardından namaz kılan Bakan Davutoğlu, türbe çıkışı Sırbistan’da kaza geçiren TRT ekibiyle ilgili kısa bir değerlendirmede bulundu. Davutoğlu, “Maalesef bugün Slovakya'da ziyaretimizi tamamlayıp Budapeşte'ye geldiğimizde Gül Baba'nın huzurunda bu üzücü haberi aldık. TRT camiasından Sayın Halil Elmas'ın Sırbistan'da bir kazada vefat ettiği, iki kardeşimizin de yaralandığı haberi. Allah rahmet eylesin. TRT çok köklü bir kurum ve bütün elemanlarıyla dünyanın her yerinde haberciliği en başarılı şekilde yapan arkadaşlarımızdan müteşekkil bir ekip. Halil Elmas, büyük bir kayıptı. Allah bir daha böyle acı göstermesin, bu acıları tekrar yaşatmasın. Bütün TRT camiasına taziyelerimi sunuyorum. Ailesine taziyelerimi sunuyorum. Bundan sonra da inşallah TRT aynı başarılı çizgiyi sürdürürken başka acılarla karşılaşmayız. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

Davutoğlu, daha sonra Macaristan Dışişleri Bakanlığı binasına geçerek, Visegrad Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martony, Slovakya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile Orta Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya'dan oluşan Visegrad Grubu'nun Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Davutoğlu’na sıcak ilgi gösterildi.

Macaristan ziyareti kapsamında Davutoğlu, Visegrad Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na, ardından grubun yanı sıra Avusturya ve AB dönem başkanı Litvanya'nın dışişleri bakanları ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin de katılacağı akşam yemeğine iştirak edecek. Bakan Davutoğlu, Macar mevkidaşı Janos Martonyi ile de ikili bir görüşme gerçekleştirecek.

Türkiye, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra bölgesel istikrar ve refaha katkıda bulunmak için yapılan Visegrad Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ilk kez katıldı. Grubun daha önce AB dışından ülkelerin katılımıyla 4+1 formatında yapılan toplantılarına ABD, Japonya ve Çin katılmıştı. Türkiye, bu formatta toplantıya davet edilen dördüncü ülke oldu.