Almanya'da Büyük Koalisyon pazarlığını yürüten Birlik partileri (CDU ve CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), Türk toplumunun yakından takip ettiği çifte vatandaşlığın serbest olması konusunda fikir birliğine yakın oldukları belirtildi. İçişleri Çalışma Grubu’nun gündeminde olan çifte vatandaşlıkta pazarlıkları SPD adına yürüten Thomas Oppermann, anlaşmaya yakın olduklarını söyledi. Oppermann, "Birlik partileri de Almanya’da kalifiye göçmene ihtiyaç olduğunu görüyor." şeklinde konuşarak ümitli olduğunu dile getirdi.

Federal iİişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich ise çifte vatandaşlığı doğrudan kendilerinin görüşeceğini uyum ve göçmenleri ele alacak alt bir gruba bırakmayacaklarını söyledi. Friedrich, konunun anayasa değişikliğini ilgilendirdiği için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İçişleri Çalışma Grubu, çifte vatandaşlığın yanında istihbarat skandallarını, NSU terör hücresinde yaşanan skandalları, özel bilgilerin korunması ve ihtiyaç olduğunda polisin terör zanlılarını takip için e-posta ve telefon bilgilerine ulaşılması gibi konuları ele alıyor. Çalışma grubunun iki hafta süresince görüşmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET GENİŞLEYECEK

SPD’nin ısrar ettiği 8,50 Euro’luk yasal asgari ücret uygulamasını görüşen Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen ve SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles’in başkanlığındaki çalışma grubu, prensip olarak asgari ücret uygulamasının genişlemesi konusunda fikir birliğinde olduklarını açıkladı.

SPD Genel Sekreteri Nahles,partisinin beklentisi olan yasal uygulama henüz kabul edilmesede ilk görüşmede kısmi fikir birliğinin olmasını ‘önemli bir adım’ olarak nitelendirdi. Bakan von der Leyen ise, "Daha önemli görüşeceklerimiz var." diyerek nihai kararın verilmediğini açıkladı.

ÇOCUK BAKIM YARDIMINDA ANLAŞMA YOK

CDU ve FPD’nin çıkardığı yasa ile 1 Ağustos 2013’te yürürlüğe giren ‘Evde çocuk bakım yardımı’nın kaldırılmasını isteyen sosyal demokratlarla, Birlik partileri arasında anlaşma sağlanamadı. Koalisyon pazarlığında merkezi konulardan olan aile politikalarını partilerin gelecek hafta pazartesi görüşmesi bekleniyor. Kadın ve erkek çalışanların aynı ücreti alması ve yönetici konumdaki kadınların artması konusunda iki partinin anlaştığı kaydedildi.

Öte yandan CSU’nun ısrar ettiği Alman otobanlarındaki yabancı araçlardan geçiş ücreti alınması konusunda SPD ve CDU’dan yeşil ışık çıkmadı. CSU’lu Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, partisinin istediği otoban ücretinden Alman sürücülerin etkilenmeyeceğini söylese de SPD ve CDU’da Avrupa Birliği hukukuyla çelişeceği fikri ağır basıyor.