Daha önceki yazılarımızdan da hatırlayacaksınız camilerimizin kültür hayatımızın şekillenmesinde çok önemli bir rolü olduğunu belirtmiştik. BÜ önemli rollüde yerine getirebilmesi için cami müştemilatını ( kısımlarını ) detaylı olarak vermiştik.
Camilerimiz bizim dini yaşantımızın değil aynı zamanda geniş anlamda millî kültümüzün de nemalandığı yerlerdir. Bizim kültürümüzde din hiçbir zaman hayatın dışına itilmemiştir.
Camilerimizden ne kadar çok istifade edebilirsek toplum hayatımıza o derece olumu yansımaları olacaktır. Sosyal sıkıntıların tavan yaptığı bir toplum haline geldik. Bunların çözümü daha çok manevidir. Gözlemlediğimiz sosyal sıkıntılar Allah’ın yasakladığı haramların pervasızca işlenmesinden kaynaklanmaktadır. Allah bir şeyi haram kıhmış ise onda İNSANLIĞIN  mutlaka dünya ve ahiret hayatları için bir fayda vardır.
Camilerimiz öncelikle her gün beş vakit namazın kılındığı mekânlardır. Bu yönüyleinsanımızn günlük RANDEVUSUZ BULUŞMA yerleridir.
Tarih boyunca ecdadımız her boyutta camiler yapmıştır. Sanat ve estetik yön hiç bir zaman ihmal edilmemiştir.
Camilerimiz eğer gerçekten kendilerindenfayadalanmayı umuyorsak sıradan bir namaz kılma yerleri olmadığı hemen anlaşılır.
Bu gün kadınlarımızın camilerden çok az istifade ettiklerini söyleyebiliriz. İşte ben bu noktada da Müftülüklerin ciddi sorumluluk altında olduklarını hatırlatmak istiyorum. Başta Peygamber efendimizin zamanı olmak üzere kadınlar tarihi seyri içinde bugünkünden çok daha geçmişte cami cemadatıydılar.
Kadınlarımızın bugün beş vakit namaza ve Cuma namazına dahi gidebilmeleri için her türlü düzenleme camilerimizde yapılmalıdır TUVALETLERİNDEN ABDEST ALMA YERLERİNE KADARCİDDİ DÜZENLEMELERE İHTİYAÇVARDIR. Sadece teravih namazlarında Ramazandan Ramazana kadınların camiyle buluşmaları haksızlıktır.
BAYANLARA CAMİLERN EN KUTU VE RUTUBETLİ MEKÂNLARIN TAHSİS EDİLME KÖTÜ ALIŞKANLIĞINDANBİR ANÖNCE KURTULUNMALDIR. HATTA BAYAN KUR’AN KURSLARININ BİLE BİRÇOK YERDE SAĞLIKSIZ BİNALARDA EĞİTİM GÖRDÜKLERİ AŞİKÂRDIR.
Örneğin SAMSUN büyük camimize çok cenaze gelmekte ve cenazelere gelen bayanlar bahçede KENDİERİNE RAHAT BİR OTURMA ORTAMIBULAMIYORLARbU DURUM müftülüğün kocaman bir AYIBIDIR. Bayanlarımız sadece bu camide değil tim cenazelerde geldikleri camilerde bir sığıntı muamelesi görmemelidirler. En rahat şekilde kullanma hakları onlarında vardır MÜFTÜLÜĞÜMÜZE SESLENİYOR CAMİLER VE BAHÇELERİSADECE ERKEK CEMAATIN DEĞİL AYNI ZAMANDA KADIN CEMAATIMIZNDA İBADET MEKÂNLARIDIR.
LÜTFEN MÜFTÜLERİMZ BİZZAT ÖYLE GÜNLERDE KÜRSÜDEN DEĞİL BİZZAT CEMAATIN İÇİNDE TEBDİL KIYAFETLE DOLAŞMALI VE İZDİHAMI BİZZAT GÖRMELİDİRLER.