Samsun OMÜ'de Tez-Koop-İş Sendikası, TİS görüşmelerinde kendilerine önerilen yüzde 5'lik zammı kabul etmeyerek yeniden greve gitme kararı aldı. Tez- Koop- İş Sendikası Samsun Şubesi'nin merkez ofisinde yapılan basın toplantısı ile grev kararı duyuruldu.

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Grev kararıyla ilgili bilgi veren Tez-Koop- İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, “İşveren sendikası TÜHİS tarafından; Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine birinci yıl birinci altı ay dönemi için (01.07.2022-31.12.2022) yüzde 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, elektrik, doğalgaz, gıda, yakıt gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının yüzde 5 ücret zammı teklifi hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir.Aynı zamanda TÜHİS tarafından mevcut sözleşmemizde işçi lehine yer alan hükümler dahi geriye götürülmek istenmiştir. Çalışma saatleri toplu iş sözleşmemizde günde 8 saat, haftada 40 saattir. Cumartesi ve Pazar günleri hafta tatilidir. Yıllardır bu çalışma saatlerinin uygulandığı Üniversitede çalışma saatlerinde ikilik yaratılmak istenmektedir. Aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin bir kısmı haftada 40 saat çalışırken, diğer işçiler haftada 6 gün, 45 saat çalıştırılmak istenmektedir. Aynı işyerinde çalışan işçiler arasında bu tür bir eşitsizlik, çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmaktadır, eşit davranma ilkesine de açıkça aykırıdır. Yıllarca verilen mücadeleler sonucu toplu iş sözleşmesi ile kazanılmış olan haklar geriye götürülmemelidir "dedi. 

"BAŞKA YOL KALMADI"

OMÜ yönetimine çağrı yapan Sayın şöyle devam etti; "Buradan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bir kez daha sesleniyoruz: Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine diğer kamu kurumlarındaki işçi ücretlerinin altında ücret dayatmasından vazgeçilmelidir. Yıllardır gece gündüz büyük bir özveriyle çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçileri harcadığı emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır.  Tez-Koop-İş Sendikası olarak bugün buradan ilan ediyoruz: Ekonomik krizin, pahalılığının bu denli derinden hissedildiği bir dönemde toplu iş sözleşmesi sürecinin bu kadar uzaması, aylardır süren görüşmeler sonucunda bir türlü anlaşma sağlanamaması çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara yol açmıştır. Üniversitemizde çalışma barışı ortadan kalkmıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine sendikalı olmaktan aldıkları güçle Anayasal haklarını kullanmaktan, greve çıkmaktan başka yol kalmamıştır. Dün itibariyle Genel Merkez Yönetim Kurulumuzun almış olduğu grev kararı tüm işyerlerinde asılarak ilan edilmiştir. "

 Toplantıya, Tez-Koop –İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, Yol-İş 1 Nolu Samsun Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Şaban Çılgın, Belediye- İş Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, Tes-İş Şube Genel Sekreteri Ufuk İnan, Sağlık-İş Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu, Sendika Avukatı Pınar Alaçamlı ve sendika üyeleri katıldı. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.