SAMSUN'DA KADIN EMEĞİ FESTİVALİ BAŞLADI

Atakum Belediyesi, Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği iş birliği ile Samsun Kadın Emeği Festivali Çobanlı İskelesi’nde görkemli bir törenle açıldı. Açılışa Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Yalnız, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Şenol Katkat, Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Çelebi, Atakum Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Nadide Döktür ve çok sayıda yurttaş katıldı. Atakum Belediyesi öncülüğünde temmuz ayında açılan Kadın El Emeği Panayırı’nın ardından gerçekleşen etkinlik, Bando 1919’un eğlenceli  gösterisi ile başladı. Festivale katılan kadınlar bando gösterisine dans ederek eşlik etti. Festival alanına gelen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, birbirinden maharetli kadınların el emeği ürünlerinin yer aldığı standları tek tek ziyaret etti. Ressam Melek Ergül’ün resim sergisini de gezen Başkan Deveci, yurttaşlarla bol bol sohbet etti. DJ İnanç Seven’in müzik şöleninin yanı sıra resim sergisi, sinema gösterimleri, söyleşilerin yer aldığı festival programı 14 Ağustos Pazar günü sona erecek.

"GÜCÜNÜZÜ GÖSTERİN"

Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Çelebi, ‘’Burada kadının gücünü bir kez daha göstermiş olacağız  Biz istedik ki siz kadınlar evde ürettiğiniz ürünleri, pazara sunun gücünüzü gösterin ve biz de sizin elinizden tutalım. Bu fırsatı verdiği için Atakum Belediye Başkanı Sayın Av. Cemil Deveci’ye ve her zaman kadınların yanında olan olan Sayın Av. Gülay Deveci’ye çok teşekkür ediyorum. İyi ki bizimleler.’’ ifadelerini kullandı.

"ARTARAK DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ"

Av. Gülay Deveci, kadınların üretime katılarak seslerini duyurmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: ‘’2019 yerel seçimlerinden sonra Atakum’da bir kadın kooperatifi kurulması fikri Belediye Başkanımız tarafından birçok yerde ifade edildiğinde kendime görev edindim ve arkadaşlarımla birlikte Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni (ATAK) açtık. Çok da güzel gidiyor. Pandemiye denk geldik ama pandemi bizi durduramadı. Biraz yavaş adımlarla devam ettik; çünkü ayaklarımız yere sağlam bassın istedik. Sürekliliği olsun istedik. Kooperatif her ne kadar bir hayır kurumu, bir kadın birlikteliği gibi görünse de bir ticari işletmedir ve sorumluluğu vardır. Şu anda gerçekten çok da güzel bir noktaya geldik. Tüm meslek hayatımca da kadın ağırlıklı, kadına pozitif davranan bir meslek yaşantısı sürdürdüm. Bunun meyvelerini şu anda görüyorum. Bu ortamlar birçok kadının bir araya geldiği emeğinin sadece evde değil dışarıda da değerlendirildiği, aile bütçesine, çocuklarına katkıda bulunduğu ve emeklerinin değerlendirildiği ortamlardır. Bunların artarak devam etmesini istiyoruz. Biz kadınlar olarak seslerimizi çıkarmak durumundayız. Ekonomimizi düzeltip kendi ayaklarımız üzerinde durduğumuz takdirde çocuklarımız ve bizden sonra gelecek olan nesillere de örnek olacağız demektir.’’

          

"KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEY KUTSALDIR"

Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya etkinliğin önemine değinerek: ‘’Kadının emeği, göz nuru ve kadının elinin değdiği her şey kutsaldır. Boşuna ona toprak ana dememişler. Kadının alın terinin değdiği hiçbir şey soğumaz. O yüzden bu etkinlikler üç gün, otuz gün değil, 365 gün olması lazım. Hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum hayırlı ve bol kazançlar diliyorum. Sayın Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci’ye kadın meclisimize Atakum Kadın Kooperatifi’ne ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum‘’ diye konuştu.

"KOOPERATİF KURUN"

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci kadın emeğinin dayanışma ile daha da değer kazanacağına değinerek, ‘’Siz erkeğinin yanında değil, toplumun eşitisiniz ve vazgeçilmezisiniz. Eğer bir toplum demokrasi istiyorsa; içinde kültürü, sanatı, geçmişi ve gelenekleri olacak. O da ancak sanatla olabilir. Siz bunu elinizle, yüreğinizle ve beyninizle yapıyorsunuz. Burası sanatçı topluluğu, her birinizi ayrı ayrı kutluyorum. Örgütlenin, kooperatif kurun, kurulmuş kooperatiflere üye olun ve aranızda iş birliği yapın. Buna benzer mekanları kalıcı hale getirelim. Kadın emeğinin pazarlandığı, kadın emeğinin tüketiciye ulaştırıldığı mekanlar oluşturalım. Bizim kooperatifimiz ve Türkiye’nin başka yerlerindeki kooperatifler dijital ortamlarda kadın emeğini pazara ve tüketiciye ulaştırmaya çalışıyorlar. Kadın emeğinden marka üretmeye  çalışıyorlar. Eğer ürettiğiniz ürünler markalaşabilirse ve daha kaliteli ürünler ortaya çıkabilirse emeğinizin de karşılığını almış olacaksınız. Bu tip etkinlikler aranızda sempatik bir yarış da oluşturuyor. Birinin yaptığını diğeri de görüyor ve bu örnek de olabiliyor. Bu tablo Samsun'da görülmesi gereken bir tablo.’’ ifadelerine yer verdi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.