Samsun İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, fındık başta olmak üzere bir çok üründe verim ve kalite kaybına neden olan kahverengi kokarca için valilik başta olmak üzere ilgili kurumlarca oluşturulan eylem planı çevresinde tedbirlerin alınacağını açıkladı.

OMÜ'lü profesör Yusuf Demir'den Kanal S'de önlem çağrısı: Samsun için felaket kapıda OMÜ'lü profesör Yusuf Demir'den Kanal S'de önlem çağrısı: Samsun için felaket kapıda

POPÜLASYONDA ARTIŞ VAR

Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın katkılarıyla, Ömer Halis Demir Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde Samsun'da da son zamanlarda önemli bir zararlı olan kahverengi kokarcanın; başta fındık olmak üzere elma, armut, şeftali, ceviz, kivi, trabzon hurması, incir, mısır, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturduğunu söyledi. Kahverengi kokarcanın yayılım potansiyelinin yüksek olduğunu kaydeden Sağlam, "Erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Meyvelerde şekil bozuklukları, mısır ve soyada danelerde tohum özelliğini yitirir. Özellikle fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olur. İlimizde, ilk defa 2019 yılında Terme ilçesinde varlığı saptanan zararlının, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan eylem planı çerçevesinde; günümüze kadar yapılan surveyler ve arazi gözlemleri ile zararlı popülasyonu, ekonomik zarar eşiğinin altında olduğu gözlemlenmiştir. 2023 yılında Temmuz ayı sonuna kadar yapılan surveyler ve bahçe kontrollerinde zararlı görülmekle beraber ekonomik zarar eşiğine ulaşmamıştır. Ancak ağustosun ilk haftasından itibaren zararlı popülasyonunda artış gözlemlenmiştir. Eylül ayında da zararlı popülasyon artışı devam etmiş olup önümüzdeki üretim yıllarında tedbirler alınmazsa tehlikeli bir hal alacaktır" dedi.

TEDBİRLER ALINACAK

Tüm tedbirlerin alınacağını kaydeden Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü: "Kahverengi kokarca zararlısına karşı valiliğimiz koordinasyonunda; büyükşehir belediyemiz, üniversitemiz, ilçe kaymakamlıkları, ilçe belediyeleri, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerimizle oluşturulan eylem planları çerçevesinde, vatandaşlarımızın katkılarıyla da gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Bu sebeple bu gün burada yapılan ve büyük fayda sağlayacağını düşündüğüm Kahverengi Kokarca Panelinde emeği geçen kurum, kuruluş ve konuşmacılara teşekkür ederim."

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.