İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Cumhur İttifakı ilçe başkanlarının tüm iddialarını tek tek cevaplandırırken, ilginç savunmalarıyla dikkati çekti

AK Parti ve MHP İlçe başkanları ile İlkadım Belediyesi MHP Meclis Grup Başkanvekili tarafından eleştiri yağmuruna tutulan Necattin Demirtaş, fahiş fiyatla mal alımından, işçilerin başka yerlerde görevlendirilmesine, yeni göreve başlayan başkan danışmalarından, ilçedeki temizlik konularına varıncaya kadar tüm iddiaları tek tek cevaplandırırken,eski belediye başkanı Erdoğan Tok'a da yüklendi.

ALİ BABA'NIN ÇİFTLİĞİ DEĞİL 

İlkadım Belediyesi'nin temizlik personeline ihtiyacı olduğu için bazı kişilerin Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne gönderildiği iddialarını doğrulayan Demirtaş, "Bu millet bizden hizmet bekliyor. Şu an en büyük sorunumuz temizlik. O kişilere iş yaptırmayacağız da başımızın üstünde mi tutacağız? Kimse yerinden kıpırdamayacak, işten de atmayacağız böyle bir şey var mı? Burası 'Ali Baba'nın çiftliği' değil. İşçi, çalışmak zorundadır. Onların içinde bize oşy veren de var vermeyen de. Bana terörist diyenleri işten çıkartmadım" dedi.

NEREYE SATARSA SATSIN

Demirtaş açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu kutucuklardaki atılan malzemelerin, giysilerden bahsediyorum kullanılabilecek olanlarını yıkıyor ütülüyor ihtiyaç sahibi aileler kendine uygun olanları orada giyiniyor, alıyor gidiyor. İşe yaramayanları da dernek alıyor. İşe yaramıyor diye çöpe atılan malzemeden bu adamlar bir şey yapıyorlar. Milli servet bir işe yarıyorsa ne güzel. Kaybolup gidecekti ya bunlar. Canik Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, Atakum Belediyesi, Ankara Pursaklar Belediyesi şu anda yapıyor. Bu anormal bir şey değil. Siz kullanmadığınız malzemeyi atıyorsunuz. Attığınız zaman bu çöpe gidecek. Bunu topluyor bir işe yarıyor. Yarasın ya milli servet niye yaramasın. Sıkıntı yok. 'Dışarı satıldı falan filan'. Dışarı satsın adam nereye satarsa satsın yanı sonuçta bunlar işe yaramaz diye atılmış bir malzeme. Ne yapacaktı yani bunu. Ben ne yapacağım onu. Çöpe atılacaktı."

KÖTÜYE KULLANABİLİRDİM

"Pandemi sürecinde, çalışanları ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılmadı" iddialarının doğru olmadığını belirten Demirtaş, "İntikamcı sadist bir ruhta olsam devletin dediği gibi, 'ücretsiz izin ver, iznin parasını ben vereyim' Bu demek asgari ücretli adama ücretsiz izin verdiğin zamanda bin 94 lira ödüyor. Yani asgari ücretin üçte birini ödüyor. Ben bundan keyif alsam keserdim cezasını. Benim şuan ücretsiz izin verdiğim kişi yok. Söz konusu bile değil. Tabi sağlık sorunu yaşayanlara kısa çalışma ödeneği kapsamındaki arkadaşlarımıza verdik. Onlarda istifade etti. Etmedi deniliyor ama öyle bir şey yok" diye konuştu.

MAFYACILIK YAPIYORLAR 

Belediyenin hizmetlerle değil kavgalarla anıldığı söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Demirtaş, göreve başladığıgünden itibaren kendi adamlarından bir kişiyi bile işe almadığını belirterek,  "Burada mafya varsa da onların adamıdır. Konuşurken, ağzından çıkan lafı kulak duyacak. O zaman burayı mafyayla doldurmuşsunuz. Adamlar mafyacılık yapıyor. Belediye'ye herkes girip çıkıyor. Kişisel sorunları vardır. Kavga gürültü edebilir. Bunun bize mal edilmesi saçma sapan bir durum" olduğunu savundu.

ÇAYCI VE BERBER DANIŞMAN

Danışmanlık kadrosu ile ilgili eleştirilere de cevap veren Demirtaş, "2019 yılında belediye meclisimizde belediye encümeni, özel kalem müdürü, teftiş kurulu müdürü ve danışmanlar gibi birimlerin kurulması oy birliğiyle karara bağlandı. Yani bunu oy birliğiyle kabul ettik. Biz bu işçiler içerisinde danışmanlık statüsüne koymuşuz. Bu arkadaşları çalıştıracağız. Erdoğan Tok döneminde de danışmanlar vardı. Madem danışman olmuyor. O dönem niye vardı? Bir diğer eleştiri de danışmanların statüsü. Berber de kahveci de esnaftır. Siyaset de buralarda döner. Benim de buralarda ne konuşulduğunu takip edip yol çizmem lazım. halkın nabzını tutmak gerekir. siyasitin nabzı buralarda atıyor.O yüzden bu arkadaşları göreve getireceğiz" dedi. Başkan Demirtaş, bir derneğin kendisine makam aracı tahsis etmesi iddiasıyla ilgili olarak da derneğin aracı, kendilerine verdiğini  şu an aracın belediyede durduğunu söyledi.

DENETLEYECEK ADAM YOK

Belediye Meclisi'nde 4 ay önce gündeme gelen fahiş fiyatla mal alımı konusunun çözüme kavuşamamasının nedenini, personelin olmamasına bağlayan Demirtaş, "Bir arkadaş kalktı bunu söyledi. Rapor yazmadılar. Eyvallah biz gene de kulak ardı etmedik. Arkadaşım belediyede bir tane denetleyecek adamımız var mı? Mali tabloları, teknik işleri ve müfettişlik işlerini yürütebilmek için adam almamız lazım. Alabilmemiz için de kaynağın olması lazım. Biz hala debelenip duruyoruz. Ben kimsenin hakkını kimseye yedirmem. Haksız kazanç elde edeni de  burada tutmam, gözünün yaşına dahi bakmam " dedi.

Esra VURAL - Emre ÖNCEL