Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, basında da yer alan Şakran Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlalleri iddiası nedeniyle açıklama yaptı. Kaya, “Şakran Cezaevi’yle ilgili iddialar araştırılmalı, çocuklara ve kadınlara işkence yapanlar hesap vermelidir” dedi.
Şakran Cezaevi’nde yaşanılanların bir an önce aydınlatılması gerektiğini ifade eden Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, “Son iki gündür basında çıkan haberlerle Şakran Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri yeniden gündeme geldi. Daha önce güvenlik görevlileri ve gardiyanların çocuk mahkumlara yönelik yaptığı işkencelerle adını sık sık duyuran Şakran Cezaevi’nde bu kez yaşananlar kadın mahkumların yardım çağrısı istedikleri mektuplarıyla ortaya çıkmıştır. Hamile olan iki genç kadının zorla uyandırıldıkları, ihtiyaç duydukları halde hastaneye götürülmedikleri hatta tek kişili hücrede tutuldukları iddia ediliyor. ‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi` üyesi olan sendikamız Eğitim Sen olarak; çocukların cezaevlerinde tutuldukları bir ülkede ne adaletten ne de özgürlüklerden bahsedilemeyeceğini herkese hatırlatır, Şakran’da yaşananların bir an önce son bulması için herkesi duyarlı olmaya çağırırız” diye konuştu.
Hiçbir demokratik ülkede cezaevi ve çocuk kelimelerinin yan yana bulunmadığını dile getiren Başkan Kaya, “Çocuk haklarına saygılı olduğunu iddia eden hiçbir devlet gerekçesi ne olursa olsun çocukları dört duvara hapsedemez. Ne yazık ki, kanayan yaramız olan ‘çocuk cezaevleri’ gerçeği her gün yeni hak ihlalleriyle, yeni işkencelerle, yeni zorbalıklarla gündeme gelmektedir. Pozantı, Sincan, Maltepe ve Şakran’da zincirleme olarak devam eden kötü muamele, kapalı alanlarda tutulan çocukların istismara açık halen gelmelerinin bir sonucudur. Çocuklar; yaşları, fizikleri ve ruhsal gelişimleri nedeniyle kimi zaman yetişkinlerin bile zorlandığı cezaevinin ağır koşullarını kaldıramazlar. Onlara başka seçenek sunmayan (eğitim evleri vb.) hükümet; çocukların çaresizliğinden faydalanarak onları ruhsal, fiziksel ve cinsel olarak istismar etmektedir” ifadelerini kullandı.
Tarık Kaya, şunları kaydetti:
“Ördükleri duvarların ardında yaptıkları hak ihlallerini gizleyeceklerini düşünenler yanılıyor. Bizler yüreği eşitlikten ve adaletten yana atanlar olarak o duvarlarınızı başınıza yıkana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Çocuklarımızın yeri gerekçesi ne olursa olsun cezaevleri değildir. Birçok ülkede uygulanan yöntemler gibi ‘eğitim evleri’ gibi modeller geliştirilebilir. Önemli olan bu soruna çözüm bulmaktır. Eğitim Sen olarak yaşananların cezasız kalmaması ve söz konusu gardiyan hakkında bir an önce soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Kadın mahkûmların yazdığı mektuptaki tüm iddialar araştırılmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır. Ancak asıl sorunun kaynağı olan çocuk cezaevlerinin hepsi kapatılmalıdır. O zaman gerçekten ibreniz adalet ve eşitliği gösterebilir.”